Bogdate 7: Krak, elektrochok og galgenhumor

15.10.21
Fire bøger, der kredser om Amager og Rigshospitalet.

Hør syvende afsnit af BogDate her

Når man er indlagt på hospitalet kan man godt trænge til en god bog. Den engelske forfatter Marianne Cronin har skrevet en humoristisk og livsbekræftende bog om at være dødsdømt patient. Det er en dyster feelgoodroman, siger bibliotekar på patientbiblioteket på Rigshospitalet Anja Brygmann, der anbefaler bogen ”Lenni og Margots et hundrede år”.

”Jeg græd som pisket, da den var slut. Men jeg morede mig kosteligt undervejs.” siger Anja Brygmann i BogDate.

Bogaktuelle Morten Pape anbefaler bogen ”Fodboldenglen” af Hans Jørgen Nielsen fra 1979, som han kalder en ”vild roman”. Den handler om to unge mænd fra Urbanplanen, der spiller fodbold. Det er en ”blive-voksen-roman” fra arbejderkvarterne på Amager.

Forfatteren Peter Øvig beskriver i sin seneste bog ”Jeg er hvad jeg Husker” hvordan han selv fik elektrochok på Rigshospitalet som en del af behandlingen for depression. En behandling som han i sin ungdom var kritisk overfor. Han undersøger både sine egne fordomme og dykker ned i diskussionen om elektrochok i bogen.

”Mit verdensbillede blev vendt på hovedet. Elektrochok var nærmest symbol på mishandling, lige indtil at det var den metode der bragte mig selv tilbage til livet.” siger Peter Øvig.

”I Ruiner” handler om Amagerbankens krak oplevet igennem en middelklasse Amagerfamilie. Det er Morten Papes tredje bog om Amager og blev kaldt noget nær en sensation, da den blev anmeldt i dagbladet Politiken.

Da Amagerbanken krakkede mistede mange små aktionærer på Amager deres opsparing. De tabte senere en sag mod staten, der havde kendt til bankens situation.

”Det tændte min indignationsknap. Jeg var nødt til at skrive om, hvordan Amagerbankens krak påvirkede alle på Amager. Det var jo en skelsættende begivenhed” siger Morten Pape.

Tilrettelagt af Claus Vittus

 

Musik:

Strabt – Pandaraps
Sign – Loving Caliber               

Materialer