Podcastserien 'Bag om København'

Podcast om Kierkegaard, København og H.C. Andersen

Af Københavns Biblioteker
02.12.13
Tag med på Assistens Kirkegård med kulturgeograf og omviser Christoffer Jørgensen og hør om guldalderen,H.C. Andersen og Søren Kierkegaard. Du kan også høre, hvad tilskuerne på det Kongelige Teater gjorde ved de mange kæmperotter, som huserede på teatret.

Gode historier mellem gravstenene på Assistensen

Københavns Biblioteker har været på besøg hos Kulturcenter Assistens for at høre historier om den københavnske guldalder og Danmarks to største forfattere, som begge ligger begravet på kirkegården på Nørrebro.

Kulturgeograf og omviser Christoffer Jørgensen har taget et dybt spadestik i guldaldermulden og har fået opgravet en stor mængde underholdende, overraskende og ganske uventede facts og anekdoter om, hvordan det var at leve i datidens København.

Afspil/download direkte
Tid: 35:08

Bag om København
En gang om måneden sender vi lytterne ud på en spændende, pudsig eller oprivende tur ud i det gamle København – og omegn.

Nye podcasts i serien udkommer løbende over året, og hvis du skal være sikker på at du får det nyeste afsnit, kan du abonnere på kommende afsnit via
RSS eller iTunes

Følg med på LYDs facebook - og få oven i hatten tips til gode lytteoplevelser.

Du kan desuden se mere om kirkegårdens mange arrangementer og rundvisninger på Kulturcenter Assistens hjemmeside.

Filosoffen og eventyrdigterens litterære fejde
Kierkegaard og Andersen levede samtidigt i København og havde deres gang i det snævre, københavnske, litterære miljø, men de havde et problematisk forhold til hinanden, og de lagde ikke fingrene i mellem, når de skrev om og til hinanden. Særligt Søren Kierkegaard formåede at spidde H.C Andersen på nådesløs vis. I en 90 sider lang anmeldelse af Andersens roman "Kun en spillemand", skriver han blandt andet:

"Andersens første Potens maa snarere sammenlignes med de Blomster, hvor Han og Hun sidde paa een Stengel, hvilket som Gjennemgangsstadium er yderst nødvendigt, men ikke egner sig til Productioner i Roman- og Novelle-Faget, der kræve en dybere Eenhed og følgelig ogsaa forudsætte en stærkere Kløftelse." ("Af en endnu levendes papirer", se henvisning på sks.dk her)

H.C. Andersen gjorde dog gengæld i det lille eventyr fra 1862 om "Sneglen og Rosenhækken", som efter sigende skulle være en parodi på forholdet mellem de to forfattere. Sneglen er utålmodig og er ikke tilfreds med blot at være snegl. Den vil udrette noget særligt i verden, mens rosenhækken er et umiddelbart, uegennyttigt og livsnydende væsen, som "blomstrede i Glæde, for jeg kunde ikke andet. Solen var saa varm, Luften saa forfriskende, jeg drak den klare Dug, og den stærke Regn; jeg aandede, jeg levede!" (Se henvisning på Arkiv for dansk litteratur her).

Hvem der havde ret - om nogen - kan du selv bedømme. Eftertiden har under alle omstændigheder være nådig ved dem begge.

God fornøjelse!

Et udpluk af bibliotekets bøger