Søhelte på vilde veje: Willemoes - Den unge smukke søhelt

11.08.21
Som teenager skulle Peter Willemoes kæmpe mod den engelske søhelt Nelson

Hør afsnittet om Willemoes her

Da englænderne i 1801 angreb København i Slaget på Reden blev den 17-årige Peter Willemoes den store helt. Han fik nemlig kommandoen over en kanonbådspram som kom til at ligge lige over for det store engelske krigsskib ”Elephant” med den britiske søhelt Nelson.

Vi tabte men fejrede helten

Det danske søforsvar var svagt, da englænderne pludselig angreb København. Mange gamle kasserede skibe var blevet omdannet til en slags kanonbåde, der var blevet slæbt ud og forankret rundt om indsejlingen til København. Samtidig havde man omdannet pramme til kanonbåde, og hurtigt uddannet frivillige københavnere til kanonbådsmandskab. De blev kaldt ”træsko-helte”. Det var sådan en slags forsamling som den 17-årige Willemoes fik kommandoen over.

Den langhårede smukke dreng

Selvom danskerne tabte søslaget, så blev det Peter Willemoes og hans stædige kamp mod overmagten, der bagefter blev talt mest om i København. Willemoes fik popstjerne-status og blev inviteret til fine fester, blev portrætteret med sit lange krøllede hår. En gruppe kvinder i Ribe samlede sågar penge ind til at købe ham en fin sabel.

En del af serien Søhelte på vilde veje

I podcastserien ”Søhelte på vilde Veje” præsenterer Københavns Biblioteker historier med drama, søslag og helte-gerninger for de yngste skolebørn.

Hvert afsnit tager udgangspunkt i de københavnske gader som er opkaldt efter de danske søhelte.

Podcastene er korte fortællinger med udgangspunkt i den litteratur der er skrevet om søheltene (både for voksne og for børn) og med en mundret omskrivning og et udførligt lyd-design af tegneserie-lyde.

Find alle afsnit af Søhelte på vilde veje her. 

Podcastserien er tilrettelagt af Claus Vittus.

Materialer