Søhelt,Svindler & Spion - Episode 11 - Hundedagekongen

Jørgen er i sommeren 1809 blevet konge af Island og begynder med at erklære Island for frit og uafhængigt. Det er islændingene glade for. De var jo bange for at der bare var kommet endnu en dansker, der ville bestemme over det hele.

Hør podcast om Hundedagekongen

Skatten sænkes

En af de første nye love er at islændingene ikke skal betale skat til den danske konge. Hvis de skylder noget til danskerne skal de heller ikke betale det. Det er populært. Jørgen sidder på sit nye kontor i guvernørens fine hus og bliver ved med at finde på den slags populære love.

Madpriser ned - lønnen op

Madpriserne blev sat ned – så maden kun koster det halve. På sygehusene var der også problemer som skulle løses. Dem som skulle hjælpe til ved fødslerne – jordemødrene – fik kun en meget dårlig løn og der manglede læger. Jørgen sætter lønnen op. Jørgen har dog svært ved at få regnskabet til at gå op. Jørgen holder kun to måneder som konge i de dage som kaldes hundedagene. Derfor kaldes han Hundedagekongen. Den islandske forfatter Einar Mar Gudmundsson har skrevet romanen Hundedage om Jørgen Jürgensen, og det islandske Piratpartiet bruger Jørgen Jürgensens flag som deres fane og symbol på at en fredelig revolution er nødvendig i Island.

Om podcasten ”Søhelt,Svindler & Spion”

Podcasten er produceret og tilrettelagt af Claus Vittus og er historien om Jørgen Jürgensen. Den er planlagt til mindst 16 afsnit, der kommer i 2022/2023. Serien er 2. sæson af  ”Søhelte på Vilde Veje”, som er en podcast-serie, der har eksisteret i et år og som har fortællinger om danske søhelte.

Musik: Epidemic Sound

Se mere om "Søhelte på vilde veje" 

Abonner på podcasten, der hvor du ellers lytter dine podcast -  og få flere spændende fortællinger.