Vi elsker bøger: Sproget i ungdomslitteraturen

Hør om hvorfor forfatter Nanna Foss valgte at genskrive sin serie SPEKTRUM da den skulle genudgives

Sprogets magt i ungdomslitteraturen

Verden flytter sig og litteraturen rykker med, også eller måske især børnelitteraturen. Vi er dykket ned i maskinrummet for at tage hul på samtalerne omkring hvordan vi som fagpersoner, bibliotekarer, lærere og forældre gør litteraturen, biblioteket og samlingen inkluderende for alle børn.

Denne podcast er produceret i forbindelse med afholdelsen af Københavns Bibliotekers årlige børnelitteraturfestival Vi elsker bøger.

Serie gås efter i sømmene for ekskluderende sprogbrug

Sidste år skabte forfatter Nanna Foss røre, da hun valgte at gå sin fantasyserie efter i sømmene i forbindelse med en genudgivelse. Her har vi sat Nanna i samtale med sin redaktør Sara Ejersbo og børnebibliotekar Kathrine Pachniuk om den opdaterede udgave af Spektrum-serien og hvordan små ændringer kan gøre en stor forskel for at læsere føler sig velkomne i universet og man som forfatter ikke reproducerer ekskluderende og problematisk sprogbrug.

"Jeg vurderede om det stadig var tidssvarende at tale om Ipods, eller om det var passende at skrive f.eks. skrige som en tøs, skizofren som en kæk bemærkning eller spasser", siger forfatteren Nanna Foss. "Pigerne fik næsten aldrig de gode ideer eller havde initiativet i, da den første bog udkom i 2014", siger redaktør Sara Ejersbo.

Lyt til podcasten om sproget i ungdomslitteraturen her.

Om podcasten

Tilrettelagt af Claus Vittus & Kathrine Pachniuk

Musikken: A Classic Noir – af Mary Riddle

Sign af Loving Caliber

(Link til Epedemic Sound hvor musikken er fra.)

Følg Børnebogcast

Du kan abonnere på podcasten på iTunes
Du kan abonnere på podcasten på Spotify
Du kan abonnere på podcaten på Deezer
Du kan abonnere på podcasten på eReolen
Du kan abonnere på podcasten på Podbean

Eller skriv 'Børnebogcast' i søgefeltet på din podcast-app

Du kan holde øje med Børnebogcast på Københavns Børnebibliotekers Facebook.

Denne podcast er produceret af Københavns Biblioteker i forbindelse med afholdelsen af Københavns Bibliotekers årlige børnelitteraturfestival Vi elsker bøger. Podcasten dykker ned i emner der vedrører børns litteratur, læsning og sproglige udvikling.

Vi elsker bøger er en børnelitteraturfestival med fokus på at fejre litteraturen og læselysten hos børn og bidrage til gode læseoplevelser. Festivalen arrangeres af Københavns Biblioteker og henvender sig til børn i alderen 0-14 år samt deres voksne.

Materialer