Dea Trier Mørch fylder 80 år. Det fejrer vi!

Af Københavns Biblioteker
05.11.21
I år ville forfatter og billedkunstner Dea Trier Mørch være fyldt 80 år. Det fejres på Østerbro med en række arrangementer, der sætter fokus på en af 1970'ernes mest markante kunstnere.

Det er allerede over 20 år siden, at Danmark med Dea Trier Mørchs død mistede en vigtig og produktiv kunstner. Hendes debutroman Vinterbørn (1976) og hendes karakteristiske linoleumssnit er fortsat kendt og elsket af mange. De fleste kender også Dea Trier Mørch som en politisk kunstner og en aktiv del af kunstnerkollektivet Røde Mor. 

Vinterbørns mor

Vinterbørn handlede om en række kvinder på Rigshospitalets barselsgang og var illustreret med Deas egne utilslørede fødselsmotiver. Med denne bog flyttede kvindens oplevelse af graviditet og fødsler ind i litteraturen og i billedkunsten. Bogen blev en bestseller og kåret til “årets bog” i 1977, udgivet i 20 lande. Siden blev bogen filmatiseret, og filmen blev tildelt en Sølvbjørn på Filmfestival Berlin i 1979. 

Røde mor

Før "Vinterbørn" satte skub i forfatterkarrieren var Dea Trier Mørch en aktiv del af kunstnerkollektivet Røde Mor, der eksperimenterede med den politiske kunsts nye propagandistiske udtryk, musikalsk optræden og rockcirkus fra slutningen af 1960erne og ca.10 år frem. Plakatkunst fra disse år handler om international solidaritet og politisk 
propaganda. Det er også blevet noget af det, eftertiden bedst kender Dea for. 

Deas bedrifter 

Med Dea-markeringen vil vi fejre Deas kunstneriske bedrifter - både de velkendte, men vi vil også fokusere på de mindre kendte sider af hendes store produktion. 
Ikke mange ved, at Dea skrev i alt 18 bøger, ofte med udgangspunkt i sit eget liv. 
Og få husker det måske mest gennemgående træk i hendes produktion: en enkel og  hverdagspoetisk stil. Både bøger og billedkunst var fulde af referencer til hendes eget liv med børn og familie, parforhold, krop, kunst og politik i 1970ernes nybrudstid. For Dea Trier Mørch var familien et helt centralt motiv.  

Dea og moderskabet 

Et af Østerbros fejrings-arrangementer er en temaaften den 30. november med foredrag om “Dea og moderskabet”, hvor vi også skal gense filmen Vinterbørn sammen med filmens hovedrolleindehaver AnnMari Max Hansen og efterfølgende tale om, hvordan man så på fødsler og kønspolitik dengang filmen blev til. 

Deas Østerbro 

Romanhandlingen i Deas bøger foregik som regel i København, hvor Dea selv blev født og boede hele sit liv. Dea Trier Mørch skrev om og fra Østerbro, hvor hun boede i over 20 år. Hendes egne tre børn voksede op i kartoffelrækkerne, og Dea boede der selv indtil sin død i 2001. Den 4. december kan du komme med Maja Lykketoft på en tur i Deas fodspor på “Deas Østerbro”.

Fejring og fernisering 

Når Dea illustrerede sine bøger med egne linoleumssnit, smeltede forfatter og billedkunstner sammen. I fejringen på Østerbro vil vi fokusere på bøgerne som helstøbte kunstværker skabt af en stilsikker og produktiv kunstner, der forstod at væve liv og værk tæt sammen. Dea Trier Mørch behandler eviggyldige tematikker fra det nære liv, der gør det relevant fortsat at læse hendes bøger i dag. 

Hør mere om Dea, når vi skyder fejringen af hende i gang på Østerbro bibliotek den 20. november med fødselsdagstale, udstilling af Deas datter, Sara Trier, der er billedkunstner ligesom sin mor og med musik af Deas søn, Tobias Trier. 

Vi hylder Dea som store dansk kunstner med arrangementer, der finder sted på Østerbro i tidsrummet mellem den 20. november og den 4. december.