Det er sejt at læse – og være klog!

09.12.18
Som en del af Københavns Bibliotekers indsatser, læsekampagner, blev ”Smart Parat Svar”, en quizkonkurrence for 6. klasser, afholdt i Vanløse d. 5/12 kl. 9.00.

10 klasser fra hele byen, fra Tingbjerg til Østerbro, deltog i konkurrencen. Holdene havde stærke kampråb og heppede på hinanden. Det drejer sig nemlig ikke om at vinde, men om at være med og vise, at det er sejt at være klog og læse bøger.

Helt op til start sad elever fra Valby Skole og læste tykke bøger – kan man takke Valby Bibliotek og bibliotekarerne her for det?

Hold Gong Gongs fra Ingrid Jespersens Gymnasieskole lagde stærkt ud med at svare rigtig i Harry Potter-kategorien. Uglerne fra Lergraves Parkens Skole valgte kategorien Nordisk Mytologi, der var lidt for svær – hvem er Gyldenbørste? De kom dog stærkt igen.

Et holdfuld dygtige bibliotekarer stod for dysten og havde godt styr på kategorierne, ledte dysten som quizmaster, indpisker, tidtager og pointmaster samt dommerpanel.

Det var en meget spændende konkurrence – midtvejs førte Valby Skole, men de blev senere overvundet af Ingrid Jespersens Gymnasieskole, der havde helt styr på Disney og Riverdale-(tegne)serien.

”Børn er nysgerrige af natur, og det er godt, ellers skete der aldrig noget her i verden” (citat Christine, quizmaster).

Der blev dystet om spørgsmål fra nordisk mytologi, om mad, historie (hvem var den dronning fra 1100-tallet, der blev dømt til indespærring?), Harry Potter og meget mere.

Der var selvfølgelig også spændende trøstepræmier fra Faraos Cigarer til taberne.

Nørrebro Park Skole fra Nørrebro og Hanssted Skole fra Valby var særligt glade for kategorien Disneys Univers og Andeby, hvor holdene også fik scoret toppoint. Især Nørrebro Park Skole var meget dygtige til Andeby-kategorien og havde også helt tjek på julekategorien.

”Er der noget i vandet derude på Nørrebro?” spurgte quizmasteren - for i allersidste runde fører Hjernevriderne fra Nørrebro…

Det er bemærkelsesværdigt, hvor meget viden børnene har, som er samlet op via læsning. Det er åbenbart sejt at være klog. Og adspurgt hvordan de er blevet så kloge, svarer børnene: Vi går i skole og har verdens bedste lærer, der giver os bøger. Vi researcher, vi læser meget om dyr, lytter efter i skolen. Generelt læser alle meget. Og hvor får de bøgerne fra? Fra biblioteket!

Den endelige finale mellem københavnerholdene er godt i gang, og spørgsmålene er nye: Hvad er en shitake og en portobello? Børnene er ved at være godt møre efter en lang dag. Men der bliver alligevel scoret point.

Vinderen blandt de 10 klasser blev Hjernevriderne fra Nørrebro Park Skole, så nu går turen til den regionale runde og senere (forhåbentligt) til Odense for at vinde førstepræmien på 10.000 kr.