Podcasts til ro og dybe vejrtrækninger

18.03.20
Lytteoplevelser, der får pulsen ned, masserer dine ører og giver ro til nye tanker.

Tekst: Anne Jeppesen og Naja Mottelson, Københavns Hovedbibliotek

At finde roen i Corona-lukket lejlighed kan være lettere sagt end gjort. Måske mærker du en boblende rastløshed, der får dig til at tjekke Facebook eller Instagram hvert andet minut? Eller måske går du neglebidende rundt om dit stuebord, mens flow-medierne beskriver virussens urovækkende rejse gennem kontinenterne? 

Her er en idé: sluk for dit tv, tag en dyb indånding, lav en kop te med honning, sæt dig til rette i sofaen, vend blikket ud af det nærmeste vindue og tænd for en podcast. Vi har samlet en liste af lytteoplevelser, der får pulsen ned, masserer dine ører og giver ro til nye tanker:

Feel-good underholdning med eksistentiel edge

Heavyweight
I hver episode hjælper Jonathan Goldstein en person håndtere et øjeblik i fortiden, de gerne ville ændre. Med sin særlige elegant-humoriske og selvironiske facon hiver Jonathan Goldstein dybe eksistentielle betragtninger ud af hverdagens banale objekter og anekdoter. Hør f.eks. Alex’s historie om ‘bryllupslydoptagelsen’, der aldrig blev lavet. Eller Gregor’s historie om nogle cd’er, han lånte til en ven, som blev en international rockstjerne.
Start fx med: Gregor

Mystery Show
Starlee Kine løser random mysterier, såsom oprindelsen af et bæltespænde eller højden på Jake Gyllenhall. Hver podcast er en kringlet, hyper-detaljeorienteret rejse med både håbløse og elskelige følgesvende. Det er stærkt underholdende og sært rørende.
Start fx med: Belt Buckle

Everything Is Alive
‘You say that you’re a person? Why are you not a grain of person?’ Sådan siger Chioke, ‘a grain of sand’, der foretrækker at omtale sig selv som ‘vi’. Vi møder også den bitre sæbe Tara, der bliver brugt mindre og mindre. Tanden Paul, der blev slået ud af sin mund. ‘Everything is alive’ er en radiodramatisk podcast, hvor ting interviewes i et radiostudie. Fortællingerne er skøre, skæve, overraskende morsomme, men også fyldt med fine eksistentielle observationer, der rammer menneskets tendenser og tilværelsens vilkår lige på kornet.'
Start fx med: Chioke, a grain of sand

Podcasts med ekstra ro og god tid

Desert Island Discs
Hvilke musikstykker ville du tage med på en øde ø? Dette er grundspørgsmålet i denne BBC-klassiker, som gennem årtier har leveret veltilrettelagte, personlige og underholdendende interviews af berømtheder. Der er utallige episoder at vælge imellem, men de bedste jeg har hørt er Dustin Hoffman, Tom Hanks og Martina Navratilova.
Start f.eks. med: Dustin Hoffman

Bertelsen og Brïggers P1-serier
Da Bertelsen og Brügger stadig var på P1 for en del år siden, lavede de en række vidunderligt gode, lange serier, hvor der uhørt meget ro, nærvær og plads til lytterens egne tanker: Skjoldhøjarkivet, P1 i Fængsel og P1 på plejehjem. 
Start f.eks. med: P1 på Plejehjem

On Being med Krista Tippett
On Being er der jeg tager hen med et knust hjerte. I USA har dette show en nærmest kult-agtig status blandt bebrillede humanister, og intet kunne være mere værdigt og ret. Konceptet er enkelt: hver ugentlig episode udgøres af en timelang, tålmodig og inderlig samtale imellem journalist/teolog/nutidsprofet Krista Tippett og en gæst, hvis liv og værk på en eller anden måde berører menneskehedens dybeste spørgsmål om videnskab, tro, social healing og håb. Det er et show for alle, der har brug for en påmindelse om, at der er godhed i verden. 
Start fx. med: Daniel Kahneman: Why We Contradict Ourselves And Confound Each Other

Ind i, rundtom, bagom bøgerne: Litterær longform

Kundskabens Hotel
For den trofaste låner, der har hjemve til bibliotekernes læsesale og duften af hyldestøv: Kom og mød os i æteren! Kundskabens Hotel giver dig det bedste fra biblioteket i form af et månedligt deep dive ned i en enkelt fortælling -- om det så er en eviggrøn klassiker, et overset og miskendt mesterværk eller et antydningsvis pinligt stykke guf, som vores bibliotekarer bare ikke kan glemme igen. 
Start fx med: Ædegilder og provinsbashing med Gustav Wied

Literature & History
Holder du af  ekvilibristisk højpandet, indædt nørdede gennemgange af litteraturhistoriens vigtigste værker? Og kan du lide cringe? Så er 'Literature & History' helt sikkert noget for dig. Her gennemgår litteraturforsker Doug Metzger i hver episode et værk, som har været med til at forme den vestlige litteratur; med originale analyser, solid historisk indsigt, smittende iver og ærlig talt helt enormt pinlige selvkomponerede litteratursange. Trust me; it works. Men overvej at spole henover sangene. 
Start fx med: Ep. 49: The Strange Roots of Love: The Poetry of Catullus

Lyt til breve
Der er intet som en længerevarende indespærring til at stimulere de gamle dyder: dagbogsskrivning, lange telefonsamtaler og god, gammeldags brevkorrespondance. Det fornemmer man også på Det Kongelige Bibliotek, som benytter disse dage til at åbne op for deres samling af mere end to millioner breve. Så hvis du nogensinde har haft lyst til at snage lidt i, hvad Herman Bang, Georg Brandes og Karen Blixen gik og skrev bag lukkede døre, kan du nu opleve det oplæst af nutidige stemmer som Claus Høxbroe, Ellen Hillingsø og Lotte Andersen. 
Start fx. med: Lotte Andersen læser brev fra Karen Blixen til Isak Dinesen (nederst på siden)

God lytning og ro på! 

Har du lyst til flere (be- og foruroligende) lytteoplevelser fra Københavns Biblioteker? Find alle vores podcasts på https://bibliotek.kk.dk/temaer/lyd