Mindetavle med vejhistorie - Tøndergade

Tøndergade 24. Tavle med baggrundhistorie om gadenavn og Genforeningen i 1920.

Mindetavle på en mur

Tekst på tavlen: "Historien om Tøndergade / - hyldest til et genforenet Danmark /// Tøndergade hed oprindeligt Lille Frydsvej, men i 1920 blev gadens navn ændret til / Tøndergade efter den sønderjyske købstad Tønder.  Navneændringen var en hyldest til / Sønderjyllands genforening med resten af Danmark samme år, efter at området / havde været på tyske hænder siden 1864. /// I perioden 1858-1942 blev en lang række gader på Vesterbro opkaldt efter lokaliteter i / Sønderjylland og Slesvig. De sønderjyske gadenavne fortæller om et dramatisk kapitel / i danmarkshistorien kendetegnet ved langvarige kampe om national identitet og / grænser. "Hvad udad tabes, skal indad vindes" blev parolen for den nationale / vækkelse og moralske oprustning, som tabet af Sønderjylland og Slesvig i 1864 / afstedkom. Mange af de sønderjyske gadenavne er opkaldt efter vigtige slag i / grænselandet mod syd. Istedgade tog eksempelvis navn efter slaget ved Isted Hede i / 1850, mens Dybbølsgade er opkaldt efter slaget ved Dybbøl i 1864, som var / krigens længste og mest blodige. /// I år 2020 markers 100-året for Genforeningen i 1920 over hele Danmark. / Dette skilt er opsat for at fejre Genforeningen og minde om vores lands historie som / en hyldest til demokratiet og det danske folk."
 

Genforeningen på Den Store Danske
"Genforeningen er de sønderjyske landsdeles genforening med Danmark 9. juli 1920. Som en del af Versaillestraktaten efter 1. Verdenskrig blev aftalen om en overdragelse af landsdelene til Danmark underskrevet i Paris 5. juli 1920 med virkning fra 15. juni samme år."

Genforeningen 1920 på danmarkshistorien.dk
"Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 blev muliggjort af Tysklands nederlag i 1. verdenskrig. Den fandt sted i juni 1920 efter et forløb, der tog sin begyndelse i oktober 1918, da Tyskland erkendte sit nederlag og bad om våbenhvile. Genforeningen blev konkret gennemført efter en folkeafstemning i de berørte områder. I Danmark gav genforeningsspørgsmålet dog anledning til megen politisk debat, da vide kredse ønskede, at også dele af Sydslesvig skulle indlemmes i Danmark."