Enigmakoden og kryptering - hvad, hvem, hvordan ?

12.02.19
Find bøger og andre materialer, fx kilder m.m. til din opgave. Scroll ned så du får et overblik over mulighederne.

Under 2. verdenskrig anvendte tyskerne kodemaskinen Enigma. Det engelske kodecenter i Bletchley Park fik til opgave at knække koden og blandt andet p.g.a. den engelske matematiker og filosof Alan M.Turing lykkedes det.

Turing var på en række områder forud for sin tid, et matematisk geni, hvis teorier om bl.a. algoritmer danner fundamentet for vores digitale samfund.
Hans teorier var også af stor vigtighed for den senere udvikling af mobil it, fx smart phones.

Den universelle Turingmaskine
Turing udarbejdede en teoretisk model: den universelle Turingmaskine. Den beskrives således i Den Store Danske, Gyldendals åbne leksikon: "en maskine, der kunne bringes til at løse alle problemer, som overhovedet var beregnelige; dette var den første teoretiske formulering af begrebet en programmerbar computer".

Find bøger og andet materiale på biblioteket om Turing og Enigmakoden.

SØG  I Biblioteksbasen:
Her finder du bøger, som du kan låne eller reservere, hvis de er udlånt.

Søg fx med emneordene
den 2. verdenskrig * efterretningstjeneste * efterretningsvæsen *  koder * hemmelige koder * kryptografi * historie * Tyskland * England * 1940-1949 * Ultra * Enigma * talteori * algoritmer

Eller kig på hylderne i disse emnegrupper:
19.523 *19.625* 51.1 * 62.387 * 90.84 * 91.93

Her ser du et par eksempler på relevante titler:

19.523
Singh, Simon: Kodebogen : videnskaben om hemmelige budskaber

51.1
Complexity and cryptography : an introduction

51.1 Hansen, Johan P.: Tal og polynomier: begreber, metoder, resultater, kodning og kryptografi

51.1
Riber, Peter: Kryptering

91.93
Ratcliff, R. A.: Delusions of intelligence: Enigma, Ultra, and the end of secure ciphers

Biografiske værker om Turing

Alan Turing and his contemporaries (e-bog)

Copeland, B. Jack: The essential Turing: Classic writings on minds and computers (e-bog)

Hodges, Andrew: Alan Turing - the enigma

Bernhardt, Chris: Turing's vision: the birth of computer science

Bibliotek.dk
Du kan også bestille bøger eller artikler i bestillings-databasen bibliotek.dk

Her kan du stort set benytte de samme emneord som i biblioteksbasen. Når du søger, finder du hele tiden nye emneord, som kan hjælpe dig til at søge mere fokuseret.

Vær opmærksom på at der kan gå fra 1 uge til 14 dage med at skaffe materialet!

Artikelsøgning i bibliotek.dk
Husk at du skal være oprettet i bibliotek.dk og have ét af Københavns Biblioteker som favoritbibliotek i bibliotek.dk for at bestille. Derefter går der mellem et par timer og op til max 2 dage, før du modtager et link til en pdf-fil med artiklen direkte i din mail.

Fx finder du disse henvisninger:

Husk at du i bibliotek.dk også har mulighed for at bestille videnskabelige artikler - følg dette link
Søg meget præcist, du søger nemlig i et meget stort antal artikler og kan let få alt for mange hits.
Ex. på søgeord: enigma code cryptography algorithms turing

Turing machine

Søg også i bibliotekets e-materialer /databaser:
Du kan gå ind på dem via din hjemme-pc, hvis du bor i Københavns kommune og er indmeldt som låner. Her finder du både artikler og e-bøger og DE ER ALTID HJEMME!!

Credo
Brug og kombiner evt. søgeordene
enigma code * encryption * code breaking * intelligence

Ebook Central
Her kan du bl.a. læse disse bøger:

Encyclopedia Britannica
Vælg fanen article. Relevante søgeord er : cryptology * enigma * germany

AccessScience
Databasen er særligt god til den matematiske  synsvinkel på emnet.
Relevante søgord er : cryptography * number theory * algorithms * automata theory

Science in context
Søg fx på enigma code eller code breaking * number theory * cryptology * cryptography

Supplerende links
Tjek evt. den engelske Wikipedia for at få ideer til aspekter, du eventuelt har overset, og find troværdige links.
Her finder du bl.a. denne henvisning til tidsskriftartiklen, som kan bestilles i bibliotek.dk:
Rejewski, Marian. "How Polish Mathematicians Deciphered the Enigma," I:Annals of the History of Computing 3, 1981

Enigmamaskinen
Se den og hør om hvorledes den virker : Enigma - elektromagnetisk krypteringsmaskine

Bletchley Park National Code Center
En særdeles informativ hjemmeside hvor du kan læse om, hvordan enigmakoden blev knækket, og om de mennesker som var involveret. Se fanen History

Du kan også søge i Roll of honour - et arkiv over ansatte. Scroll lidt ned. Her finder du selvfølgelig også Alan Turing

The Turing digital archive
Breve, artikler, fotos og upublicerede papirer af og om Alan Turing skannnet fra Turing-samlingen, King's College, Cambridge

Videnskab.dk
Her finder du flere artikler om Enigmakoden og Turing. Samt interview med forfatteren (Copeland) til en biografi over Turing

Udarbejdet af Karin Lund, Arendse Lehn Weile, Lene Nielsen