"Come on Scotland! Let's go on with it together"

17.08.16
Sådan sagde det skotske nationalistpartis daværende leder, Alex Salmond, efter skotterne den 18. september havde stemt nej til uafhængighed af unionen med Storbritannien. Alligevel er alting forandret. En delt befolkning skal atter stå sammen og holde regeringen i Westminster fast på de løfter, der er blevet givet under valgkampen.

kilte

Siden Margaret Thatcher stod i spidsen for den konservative regering i London, har skotterne følt sig noget negligeret og ikke passende repræsenteret i Westminster. Lukningen af store dele af den tunge industri i Skotland i '80erne skabte bitterhed, og da flertallet af skotter går ind for partiet Labour, medens England har bevæget sig i en mere konservativ retning, har utilfredsheden med unionen haft gode vækstvilkår.

Devo max
Unionen består altså stadig. Løfterne fra den engelske regering har skotterne imidlertid ikke glemt. Det drejer sig bl.a. om forhandling af

• Øget selvstyre - "devo max", dvs mange flere beføjelser til hjemmestyret
  • Udformning af en slags forfatning, der fastlægger ikke blot Skotlands, men sandsynligvis også Wales', Nordirlands og andre områders og måske byers selvbestemmelse
  • Øget selvbestemmelse i forhold til indkomstskat

Se BBCs hjemmeside, der giver en uddybning af "devo max" under overskriften "Scotland votes 'no' what happens now?"

Brexit
Efter Brexit-afstemningen om Storbritannniens udtræden af EU er situationen ikke blevet mindre kompliceret. Skotland stemte et overvældende ja til at blive i EU. Så hvad nu?

Læs om det her:
Brexit: Skotland og Gibraltar rotter sig sammen om at blive i EU

Nicola Sturgeon claims Brexit will cost Scotland billions every year

Biblioteksbasen
Find mere materiale om de politiske, økonomiske og historiske aspekter i bibliotekets base. Kombiner søgeord som: skotland * politik * økonomi * nationalisme * EU *brexit

flag

A wee piece of information about the present situation
Hvis du vil være helt opdateret på situationen og landets fremtid, vil vi anbefale, at du søger i

Bibliotekets e-materialer/databaser
som er et vigtigt supplement til bibliotekets bøger (databaser) Du kan bruge dem fra din hjemme-pc, hvis du bor i Københavns kommune og er indmeldt som låner. Her finder du både artikler og e-bøger og DE ER ALTID HJEMME!!

Her giver vi dig en liste over databaser, der er gode til emnet:

Ebook Central
Her finder du en lang række bøger om skotsk historie, samfundsforhold og politik.

Kombiner søgeord som fx: scotland *church * politics and government *nationalism * social conditions
og find bøger som:

Gille Leydier: Scotland and Europe, Scotland in Europe

Melodee Beals: Coin, Kirk, Class and Kin: Emigration, Social Change and Identity in Southern Scotland

Global Issues in context
Søg på scottish independence referendum eller Scotland og devo max, det giver dig et søgeresultat med mange artikler - også splinternye.

Student Resources in context
Brug fx søgeordene: scotland referendum, så får du en række interessante artikler, der sætter dig ind i situationen.
Særdeles informativ er artiklen: "Scotland's independence bid: history, prospects, challenges". Søg også på: Scotland Brexit

Press Reader
Læs med i den skotske dagspresse - eller den engelske - og kom på tæt hold af udviklingen i et Skotland, hvis fremtid det bliver meget spændende at følge. I basen kan du læse dagens aviser samt back issues to måneder tilbage.

Vigtige søgeord (hvis du har brug for at søge i teksten) er referendum (folkeafstemning) og polls (meningsmålinger) og devo max (maksimum selvbestemmelse) eller brexit

Infomedia
I den danske presse finder du også en del artikler om skotske forhold, fx om nejkampagnen "Better Together" eller om lederen af The Scottish Nationalist Party, Nicola Sturgeon.
Infomedia kan du kun benytte på biblioteket, IKKE hjemmefra.

Hvis uafhængigheden var blevet en realitet
På det skotske parlaments (Párlamaid na h-Alba) hjemmeside finder du et lovforslag (bill), der vedrører såvel en overgangsperiode som en egentlig skotsk konstitution. Som det ser ud nu, vil den nok få lov at ligge lidt endnu...

Meningsmålinger
Se hvordan meningerne for og imod bølgede på sitet You.Gov

Hør radio:
Skotland - for skotter?
I denne udsendelse af Verden ifølge Gram handler det om den eventuelle skilsmisse mellem Storbritannien og Skotland. 3 eksperter giver deres bud på Skotlands fremtid

Skotland i identitetskrise
Om bl.a. mindreværdskomplekser, ønsket om en nærmere tilknytning til de nordiske lande og om for og imod unionen med Storbritannien

Til sidst en hyldest til skotternes nationalspise: The Haggis! Det er fyldt fåremave - en god og nærende ret. Strofen er en smagsprøve på den smukke og særprægede skotske dialekt, som den kommer til udtryk i Robert Burns digt: Address To A Haggis (1787)

Fair fa' your honest, sonsie face,
Great chieftain o' the pudding-race!
Aboon them a' yet tak your place,
Painch, tripe, or thairm:
Weel are ye wordy o'a grace
As lang's my arm.

Se hele digtet med ordforklaring

Opdateret august 2016

Tekst: Lene Nielsen