Tysk propaganda under den 2. verdenskrig

10.10.14
I 1933 overtog nazisterne magten i Tyskland og Joseph Goebbels blev udnævnt til minister for folkeoplysning og propaganda. Det betød, at Goebbels kontrollerede alt kulturliv og presse.

Skal du skrive opgave om propaganda i Tyskland under den 2. Verdenskrig?
Så vil biblioteket gerne give dig et par ideer.

Bibliotekets materialer

Du kan søge i biblioteksbasen på emneord som:

• 1930-1939
  • 1940-1949
  • den 2. verdenskrig
  • Nazisme
  • Propaganda
  • Propagandafilm
  • Tyskland

Når du starter din søgning, er det en god ide at anvende feltsøgning (vælg den under søgefeltet på hjemmesiden).
Generel historie om Den 2. Verdenskrig står i gruppe 91.93, og Tysklands historie i samme periode står i 94.41. Nazismens ideologi står i 32.241 og 32.17. Kombinér eventuelt emnetal og emneord i feltsøgning.

Søg gerne lidt bredt i starten, så du er sikker på at få alt det med, du har brug for.

I biblioteksbasen finder du en række titler om emnet fx

Fascistisk ideologi og propaganda / [af] Elin Fredsted ... [et al.]

Ziemer, Gregor
Opdragelse til døden : hvordan en nazist bliver til.

Brask, Morten
Jøden og arieren i den nazistiske filmpropaganda.

89.4
Klemperer, Victor
LTI - lingua Tertii Imperii : Det Tredje Riges sprog : en filologs notesbog

Frederiksen, Peter
Det tredie Rige : fællesskab og forbrydelse : Tysklands historie 1914-1945.
(heri: Nazistisk kunst og propaganda)

Lammers, Karl Christian
Nazismens epoke : førerstat, Volksgemeinschaft og racekrig

99.4 Goebbels, Joseph
Lammers, Karl Christian
Goebbels : Hitlers spindoktor

Propagandafilm
Den unge filmskaber Leni Riefenstahl, som imponerede Hitler med sine evner, stod bag en af de største propagandafilm ”Viljens triumf”(Triumph des Willens).
Se filmen her!

Andre vigtige propagandafilm for nazismen er ”Jud Süss” antisemistisk propagandafilm fra 1940 instrueret af Veit Harlan og “Der ewige jude” nazistisk propagandafilm fra 1940 af Fritz Hippler
Se filmen her!

Et vigtigt supplement til bibliotekets bøger er vores e-materialer (databaser), som du kan bruge fra din hjemme-pc, hvis du bor i Københavns kommune. Se her hvad du fx kan finde - og gå selv i gang

Biography in Context
Du kan se artikler, kilder, billeder og websites om forskellige personer og emner.

Søg fx Riefenstahl * Goebbels * Hitler * Veit Harlan * Nazi propaganda * Nazi propaganda film * Nazi propaganda minister

SØG fx på denne artiklel Hitler's Propaganda Machine

Credo:
En base der giver gode oversigter over mange forskellige emner. Se fx den store artiklel om tysk propaganda i medierne:

Søg Germany 1933-1945 as Media Case Study

eller søg fx på Goebbels eller Riefenstahl

Ebook Central
Fuldtekstbøger med mange forskellige vinkler på 2. Verdenskrig.

Søg  fx nazipropaganda * germany * propaganda * world war * 1939-1945

Du kan bl.a. finde denne titel:
Jewish Enemy : Nazi Propaganda during World War II and the Holocaust  af Jeffrey Herf

Keesing's contemporary archives: I dette tidsskrift , som biblioteket har fra 1936- kan
du søge efter taler af Goebbels eller Hitler

Student Resources in Context
Du kan finde artikler fra aviser og tidsskrifter samt biografier, analyser, udvalgt kildemateriale, oversigter m.v.
Du kan søge på de samme emneord som i Biography in context.

Gode links på nettet:

Holocaust Education & Archive Research Team
Tryk på billedet og vælg Holocaust Prelude. Her finder du en samlig af større gode artikler om emnet Nazi Propaganda.

Uafhængige Holocaust forskere fra flere lande står bag dette site.

United States Holocaust Memorial Museum
Omfattende artikler om jødernes historie under 2. Verdenskrig. Søg fx på "Goebbels propaganda"

Holocaust Uddannelse
En undervisningsside om Holocaust for elever og lærere på gymnasieniveau.

Sitet er udviklet i samarbejde med Afdeling for Holocaust- og Folkedrabsstudier, Dansk Institut for Internationale Studier. Konsulent er lektor Karl Christian Lammers, Københavns Universitet.

German Propaganda Archive
Webside med gennemgang af perioden samt mange taler, billeder og litteraturhenvisninger - et amerikansk college beliggende i Michigan står bag dette site.

Google Bøger
Indskannede bøger om mange emner. Se fx denne:

Kreimeier, Klaus
The Ufa story : a history of Germany's greatest film company, 1918-1945