USA - DANMARK : Amerikanisering eller kulturmøde ?

05.08.18
Find bøger, artikler og e-materialer samt kilder m.m. til din opgave. Scroll ned så du får et overblik over mulighederne.

”I USA er 98 procent af al udgivet litteratur amerikansk:  Imperiet har en indbygget straf.
Det er så stort, at det ikke kan se ud over sig selv. Randen er så langt borte”.

Citat fra Hans Magnus Enzensberger – interview med Peter Wivel i Politiken 9/9 2012

Hvad enten Enzensberger har ret eller ej, så peger han på en væsentlig ubalance i kulturudvekslingen mellem små og meget store nationer.
Markante eksempler på denne "soft power" (et begreb lanceret af Joseph S. Nye) eller ”kultureksport” er områder som film og tv-serier (Disneyficering), spisevaner (Mcdonald’s, Coca-cola), masseunderholdning og nyheder.
I nyere studier har man til dels forladt opfattelsen af kulturpåvirkningen som blot og bar amerikanisering eller i værste fald "kulturimperialisme” med den dertil hørende fokus på envejs-eksport af værdier og ideer. De importerede ideer bliver nemlig meget ofte stærkt bearbejdet og modificeret og tager farve af den lille nations egen kultur og historie.

Bibliotekets bøger om emnet
Listen nederst på denne side viser en række bøger, som belyser emnet og de mange aspekter af problematikken. Find flere titler på vores hjemmeside: bibliotek.kk.dk

Cowboybukser!
Historien om the blue jeans - som i Danmark længe hed cowboybukser - er et godt eksempel på kulturmøde. Det er ikke tilfældigt, at de fik dette danske navn, læs selv her:
Alle ville være cowboys

Tingene sat i perspektiv!
Forholdet mellem USA og Danmark bliver belyst på en indsigtsfuld og anderledes måde i Lars Bo Kaspersens bog: Danmark i verden. Især afsnittet "Det amerikanske århundrede" fokuserer på vore relationer til supermagten på den anden side af Atlanten.

Det kan være nyttigt at sammenholde udsynet fra Danmark med kulturpåvirkninger mellem store og små nationer i andre dele af verden. Læs fx artiklen "Russification" af Theodore Weeks i vores database Global issues in context (husk at indsætte dit cpr.nr. og pinkode til biblioteket - du skal bo i Kbh.s kommune for at se denne artikel)

Sproglig indflydelse
Sammen med britisk engelsk har det amerikanske sprog påvirket det danske i betydelig grad. Domænetab og låneord diskuteres i bøger og artikler. Her er et par af dem:

Professor Jørn Lunds vittige og vidende: Okay? : amerikansk påvirkning af dansk sprog trækker problematikken op. Bestil den i bibliotek.dk

I avis-databasen Infomedia, som du kan bruge på biblioteket, finder du endvidere disse artikler:

Om at speake Danglish
Information. - 2007-02-01, S. 22-23

Er dansk et truet sprog ?
Berlingske tidende. - 2004-12-18, Sektion 2, s. 18-19 : ill.

Skriv dog dansk
Information. - 2002-12-27, S. 10

Har du brug for at få skaffet en bog fra et andet bibliotek, er det en god ide at slå op i basen Bibliotek. dk.
Her ser du folkebibliotekernes og forskningsbibliotekernes (fx Det kongelige bibliotek og CBS) bestand af bøger.

I basen finder du fx en titel som Americanism and Americanization - og da titlen er forsynet med en masse emneord, får du samtidig en god genvej til at søge videre i basen på en kvalificeret måde.

Bibliotekets e-materialer
Et vigtigt supplement til vores bøger er bibliotekets databaser/e-materialer, som er en hurtig genvej til pålidelig og opdateret viden. For at få adgang skal du benytte dit cpr.nr. og din pinkode til biblioteket samt være borger i Københavns kommune.
Nedenfor giver vi dig eksempler på, hvad du kan finde, når du graver dybt i bibliotekets databaser

Ebook Central
Her finder du bøger i fuldstekst fx: Of Mice and Men : American Imperialism and American Studies. Heri afsnittet:
American cultural and economic power

Dwelling in American

Buffalo Bill in Bologna : The Americanization of the World, 1869-1922

Global Issues in Context
præsenterer dig for mange vinkler på amerikanisering.
Fx denne tale af den kendte britiske skuespiller Stephen Fry: "Would I live in a America? In a heartbeat", en artikel om Hollywood remakes : "Born in the USA" eller en lang artikel om Europa og USA :"Americanization: Has Americanization been a Significant Threat to European Cultural Life?"

Amerikanisering - videnskabeligt betragtet
Projektet ”Amerikansk på dansk” , der har hjemme på Syddansnsk Universitet aspekter af dette fænomen i Danmark i årene 1945-75, bl.a. forskes der i ungdomskultur, reklamebranchen, Marshall-planen og forestillinger om det gode liv. Klik ind og find bl.a. amerikaniseringshistorier - et spændende udvalg af beretninger, som er meget egnet til brug i opgaver

Musik -  film - arkitektur - litteratur - billedkunst : you name it - we've got it!

Fra Knold og Tot og Anders And over Louis Armstrong, James Dean, Marilyn Monroe, Andy Warhol, Frank Lloyd Wright til Bob Dylan, Elvis og Bruce Springsteen har påvirkningen og indflydelsen været langvarig, betydningsfuld og mangefacetteret. Læs her om hvordan det så ud i 1950'erne, hvor kulturmødet gav anledning til stor bekymring hos nogle og stor begejstring hos andre:
Rock’n’roll, farlig ungdom og pæne aviser - eller da den Kolde krig blev væk

Snup en bog og få USA "under your skin"
Et af de tætte bånd mellem befolkningen i USA og Danmark udgøres af de store litterære værker, som har fundet vej til os "from over there" og som gennemgribende har påvirket generationer af danskere.

Her ser du et meget lille - men vigtigt - antal titler fra præriens, jazzens og Guds eget land - de kan alle lånes på biblioteket...

Kerouac, Jack : Vejene

Ingalls Wilder, Laura: Det lille hus i den store skov

Sendak, Maurice: Villy Vilddyr