Når børn bliver udfordret af livet: Sammenbragte familier

12.06.17
Det kan være svært for børn at rumme skiftet fra kernefamilien til den sammenbragte familie. Vi anbefaler her en række bøger til børn, hvor oplevelsen af at blive en del af en helt ny familie er i centrum.

I dag lever 27 procent af alle børn under 17 år i en sammenbragte familie med halv- eller papsøskende. I 1980 var det kun tilfældet for 12 procent.

Dvs. flere og flere børn i Danmark i dag lever i sammenbragte familier. Det kan være en udfordring både for de voksne og børnene.

Bøger til oplæsning og selvlæsning om børn i samme situation kan i den forbindelse være en hjælp. Bøgerne afspejler måske ikke præcist den situation, som din familie står i men kan åbne op for en snak om, at der er mange måder at leve sammen på.

Problemstillinger
Udfordringerne kan være både i hverdagen og ved højtiderne. Det kan f.eks. være svært at gå fra at være enebarn til at have to papsøskende og en ny papfar. Ligesom det kan være en følsom situation at holde jul uden både mor og far for første gang.

Eksempler på bøger
Serien om 'Olga' af Marie Duedahl består af 7 bøger og handler om en pige, hvis forældre er skilt. Faren har fået en ny kæreste, som har drengen Finn. Bøgerne fortæller på ærlig og humoristisk vis om nogle af de følelser og udfordringer, der kan opstå i en sammenbragt familie.

Serien 'Mig og min papfamilie' af Anja Hitz handler om 11 årige Rose, som bor skiftevis hos mor og far. Det går stille og roligt, indtil moren finder en kæreste med 5 børn.

'Vi hører sammen' af Lucy Scharenburg er en lidt krævende billedbog om en sammenbragt familie, som består af Paul, hans mor, Pauline og hendes far. Historien er formet, som en sørøver/prinsesseeventyr, men historien og problemstillingerne fortælles med kærlighed og indføling og lægger op til en efterfølgende snak.

'Lizzie lynlåsmund' af Jacqueline Wilson handler om en pige, der er gal over at skulle bo i en ny familie, og som derfor bruger tavshed som sit våben. Hun finder sig dog langsomt tilrette i den nye familie, især med hjælp fra den nye pap-bedstemor.

Disse bøger og mange andre, se nedenstående, kan reserveres på bibliotek.kk.dk, eller hos bibliotekaren på dit lokale bibliotek. Obs. flere af bøgerne kan også fåes som lydbog eller mp3.