Drageløberen - en roman af Khaled Hosseini

En medrivende roman om krigen i Afghanistan.

1. anbefaling:
Jeg har netop afsluttet læsningen af Khaled Hosseinis "Drageløberen". Det er en medrivende roman der tager menneskelivets mest essentielle temaer op: venskab, kærlighed, ære, skyld, tilgivelse...

Amir og Hassan er venner, men det er ikke et normalt venskab idet Hassan er Amirs tjener. I et land som Afghanistan er venskaber på tværs af sociale hierarkier utænkeligt, selv når man er barn. Dette skæve venskabe er kimen til en utrolig fortælling.

Romanen kan læses som en historisk skildring af krigen i Afghanistan med
monarkiets fald og russernes indtog. Det i sig selv er gribende læsning. Men
bogen kan også ses som en skildring af menneskeskæbner der er underlagt større magter end de selv er herre over.

Der er kraft i historien og godt flow i sproget.

Læst og anbefalet af Marie, Vesterfælledvej

2. anbefaling:
Jeg læste for nylig bogen The Kite Runner af den afghanske forfatter Khaled Hosseini. Den havde et fast greb om mig i de dage, det tog mig at læse den – og fik tårerne frem adskillige gange undervejs.

Bogen spænder over adskillige fængslende temaer – uden på noget tidspunkt at tabe nogen af dem på gulvet.

Beskrivelsen af hovedpersonen Amirs barndom rummer stærke øjeblikke, hvor venskab sættes på prøve, og børns til tider hensynsløse ondskabsfuldhed fremstilles skarpt og rammende. Også forholdet mellem far og søn sættes på spidsen, og Amirs følelser, snart beundring, snart erkendelse af utilstrækkelighed, beskrives uden omsvøb. Samtidig skildres livet i Kabul fra et barns synsvinkel – vel at mærke tiden inden monarkiets fald, inden kaos brød løs.

Senere i romanen præsenteres vi for den voksne Amirs dilemmaer efter flugten til USA. Omstillingen er vanskelig, og erkendelsen af det tabte land bagude har fat om både Amir og faderen, mens de forsøger at etablere sig i en ny kultur, et nyt liv. Kløften mellem de to springer pludselig forstærket frem – illustreret ved deres forskellige tilgange til den nye verden.

Fra den voksne Amirs vinkel skildres også den farefulde korte tilbagevenden til barndomslandet, som nu er forandret i hænderne på Taliban. Konflikterne mellem det gamle og det nye Afghanistan træder tydeligt frem, og Amir må i disse barske og uvenlige omgivelser én gang for alle gøre op med fortidens uafsluttede hændelser. Kun på den måde kan han gøre sig håb om at finde sig tilrette i sit nye liv.

Læst og anbefalet af Ditte Vestager Christensen, Sundevedsgade

Du kan reservere bogen her: