Kom med hele vejen fra øst til vest med disse tre stærke nordamerikanske romaner

19.09.13
Guide til tre nordamerikanske forfatterskaber, der ikke bare tager dig med på den sædvanlige tur fra New York til San Francisco. Din tur begynder i stedet oppe nær grænsen til Canada og fortsætter helt derud, hvor det er lige ved at blive Rusland.

Denne guide præsenterer tre interessante nordamerikanske forfattere: Richard Ford, David Vann og Elizabeth Strout. Tre af deres nøgleromaner er også omdrejningspunktet for efterårets læseklub, hvor du kan læse bøgerne og dele dine litteraturoplevelser:

43 N 70 W Crosby, Maine
Byen findes godt nok kun i Elizabeth Strout's Pullitzer-vinder 'Olive Kitteridge', men vi starter alligevel her i det nordøstligste hjørne af USA. Titlen er samtidig navnet på bogens gennemgående figur, en pain-in-the-ass pensioneret skolelærer i den ikke-særligt-store-by, som kunne være Brunswick ved Atlanterhavet. Masser af New England-stemning á la John Irving og fortællinger, der væver sig sammen og supplerer hinanden, som det fx også kendes fra Judith Hermann's 'Alice' og Peer Hultberg's 'Byen og verden'.

47 N, 111 W Great Falls, Montana
Richard Ford (f.1944) tager dig med til det nordlige midtvesten. Fortælleren forsøger nøgternt at berette historien om, hvordan hans helt almindelige forældre blev bankrøvere - bl.a. med den konsekvens, at han selv bliver smuglet til Canada.

Beskidt hverdag i den lavere middelklasse
I USA begyndte man i 1970erne at kalde bestemte bøger for 'Dirty realism' og Richard Ford kom hurtigt i den kategori. Her skildres det almindelige amerikanske hverdagsliv - ikke helt fra bunden, toppen eller fra den pæne del af middelklassen. Mennesker, som ikke sunket til bunds (endnu), men måske heller ikke helt har kunnet realisere drømmene. En sådan er Bev, fortællerens far: 'I deres ansigter - mange af dem var kønne, men ødelagte - har jeg set resterne af den person, de var lige ved at blive, men alligevel ikke blev, før de blev sig selv' (s.74). Danske eksempler på 'Dirty realism' kunne være Ida Jessen og Jakob Ejersbo.

51 N, 176 W Adak Island, Alaska
Vi snyder lidt. Adak Island er der, hvor forfatteren David Vann(f.1966) er vokset op og hvor hans debutbog 'Fortælling om et selvmord' foregår - ude midt i det nordlige Stillehav, kun nogle få hundrede km fra den vestligste af de Aleutiske øer (den vestligste ligger på 179 grader øst!). Hans anden roman 'Caribou Island' foregår på en fiktiv, men absolut fjern ø i Alaska, hvor en ellers succesfuld tandlæge bygger hus og forsøger at realisere sig selv og kærligheden med konen.

Drømmene brister på landet
Ak, ja, her midt i en bonderøvs tid, så er det lige før, at der er opstået en lille subgenre: drømmen-om-at-bo-på-landet-der-blev-et-mareridt. Således vores hjemlige Nana Goul's 'Privat skov' og Katrine Grünfeld's 'Et hjem i mørke' og igen kan Ida Jessen's krakelerende idyller fra fiktive Hvium nævnes.
Hør lige anslaget i Vann's Caribou Island:
'Min mor var ikke virkelig. Hun var en tidlig drøm, et håb. Hun var et sted. Snefyldt, ligesom her, og koldt. Et træhus på en bakke ved en flod.'

Deprimerende læsning?
Nej, det er jo det utrolige ved romaner, som er fremragende skrevet - man kommer ud på den anden side med masser af håb. Det er der jo teoretiseret en del omkring, men et bud på det - og det handler jo om menneskets umådeligt komplicerede psyke - finder du i amerikanske Marilynne Robinson's 'Åndsfraværelse', essays som forsvarer skønlitteraturen. Og, jo hun skriver også gode - og prisbelønnede - romaner.

Vil du modtage flere nyheder om kulturlivet i Valby? Klik her og modtag vores nyhedsbrev: Kultur Valby Ekstra