Charles Gounod: Romeo og Julie

14.07.14
To unge elskende adskilt af en kold og kynisk verden – forenede i døden. Hvad er mere oplagt at sætte til smægtende musik?

"Ingen var hinanden så smerteligt tro,
som Julie og hendes Romeo,
En større sorg i verden ingen ved,
end Romeo og Julies kærlighed."
 

Den franske komponist Charles Gounod havde i 1859 komponeret den massivt populære Faust, der var blevet opført 300 gange mellem 1859 og 1868. Nu var han blevet bedt om at levere endnu en opera og valget faldt på den udødelige historie om de to unge fra rivaliserende familier, der mødes, forelskes og dør på tragisk vis.

Ved modtagelsen var den overvejende holdning, at operaen var en række meget smukke duetter mellem hovedpersonerne og en fin vals for sopranen, der kunne dupere tilskuerne med slyngede ranker af toner og krystalklare toptoner. Denne arie ”Je veux vivre” er den mest kendte fra operaen.

Handlingen følger Shakespeares drama nøje og udspiller sig i Verona, hvor de to rige familier Capulet og Montague ligger i bitter strid. Til et bal mødes Romeo og Julie og forelsker sig så dybt, inderligt og altopslugende, som kun unge kan. Romeo bejler til Julie i den herostratisk berømmede balkonscene, og efter en kærlighedsnat, som inspirerer Gonoud til de smukkeste duetter, skilles de. Naturligvis stiller hendes halstarige forældre sig i vejen og insisterer på, at hun skal giftes med en anden ung adelsmand. Fortvivlet beder Julie sin skriftefader om råd og får en drik, der får hende til at sove så fast at alle tror, hun er død. Nyheden om hendes død når den eksilerede Romeo, der iler tilbage til Verona og ser hende ligge i Capulet familiens kapel. Han drikker gift og lægger sig ved siden af hende. Da Julie lidt efter vågner og ser den døde Romeo, bliver hun ude af sig selv, tager en rusten dolk og stikker sig ihjel.
Tableau!!

Den udødelige historie har inspireret andre end Gonoud
Musicalen West Side Story kom i 1957 med musik af Leonard Bernstein og sangtekster af Stephen Sondheim. Den Oscarvindende film kom i 1961 instrueret af Robert Wise og Jerome Robbins. Handlingen er flyttet fra Verona og udspilles i et fiktivt bandemiljø i 1950'ernes New York men tematik, romantik og dramatik er uændret. Blandt de mest kendte sange kan nævnes: "Maria", "America", "Tonight", "Something’s Coming" og "I Feel Pretty".

I 1996 instruerede australierne Baz Lurhmann den MTV-inspirerede film Romeo + Juliet i moderne set up men med Shakespeares tekst. Purunge Claire Danes og Leonardo DiCaprio spillede de unge elskende og transformationen af historiens historiske tid lykkedes overbevisende og viste fortællingens uforgængelighed og almene relevans.

Se også Lurhmanns instruktion af en anden klassisk opera – Puccinis klassiske La Bohème

En kongenial fortolkning af historien er koreografen John Neumeiers version af historien til balletmusik af Sergej Prokof'ev som Det Kongelige Teater sætter op med jævne mellemrum. Hør f.eks.” Dance of the Knights”, der med sine ildevarslende harmonier perfekt illustrerer kærlighedshistoriens tragiske udgang.

Find en DVD eller CD på dit bibliotek eller reservér den her:

 

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Dvd

Romeo og Julie (Nézet-Séguin)

Af Charles Gounod (2009)
Læs mere
Reservér
  • Blu-ray

Romeo og Julie (Nézet-Séguin)

Af Charles Gounod (2009)
Læs mere
Reservér
  • Cd (musik)

Romeo og Julie (Plasson)

Af Charles Gounod (2006)
Læs mere
Reservér
  • Cd (musik)

Romeo og Julie (Previn)

Af Sergej Prokof'ev (2006)
Læs mere
Spørg biblioteket