Første danske vinder af det Internationale Melodi Grand Prix: Jørgen Ingmann er død, 89 år.

25.03.15
Jørgen Ingmann døde lørdag d. 21.marts - knap 90 år gammel. Sammen med Grethe Ingmann vandt de det Internationale Melodi Grand Prix i 1963. Jørgen Ingmann nåede endvidere en hitliste placering i USA, i den absolut bedste ende, med nummeret: "Apache".

Jørgen Ingmann var dansk guitarist, født på Bellahøj i København i 1925. Karrieren startede for alvor i Svend Asmussens jazzorkester i 1940´erne, efter at Jørgen allerede som 16 årig havde haft sit eget orkester. Med Svend Asmussens orkester turnerede han flittigt rundt i såvel indland, som udland og spillede også til mange sommer-revyer.

I 1950´erne blev Jørgen Ingmann inspireret af tidens fascination af de nye latinamerikanske rytmer, ligesom han var inspiret af Les Paul og hans kone Mary Ford fra USA. Jørgen Ingmann eksperimentede med lyden og han blev kendt for sine flerspors-indspilninger med en selvopfundet båndoptager, hvor han optog lydoptagelser lag på lag, såkaldte trickindspilninger. Jørgen Ingmann blev derfor senere ansat som indspilchef på Metronome under Bent Fabricius-Bjerre.

Efterhånden udviklede Jørgen Ingmann sin helt egen lyd, da den elektriske guitar var et helt nyt instrument. Ja, faktisk var Jørgen Ingmann en af de første i Europa, som fik en elektrisk guitar sendt direkte fra USA, via en amerikansk militærbase, som han havde optrådt på. Basen fik nemlig sendt varer direkte fra USA, udenom datidens strikse importregler.

Et af Jørgen Ingmann´s største hits var derfor i 1961 med instrumental nummeret "Apache", som The Shadows brillerede med i Europa, men som Jørgen Ingmann og hans plade: "Jørgen Ingmann and his Guitar" røg direkte ind på en andenplads på det amerikanske musikbrancheblad Billboards Top 100" for singleplader. "Apache" var skrevet af den engelske sangskriver Jerry Lordan, The Shadows gjorde nummeret berømt i Europa, men amerikanerne var vilde med Jørgen Ingmanns lyd af twanget westernguitar!

Allerede to år efter, stiller Jørgen Ingmann op til det Internationale Melodi Grand prix sammen med sin kone, Grethe Ingmann og fik en flot 1.plads med "Dansevise" og deres fælles karriere var der med grundlagt. Grethe Ingmann havde tilbage i 50´erne sunget i Jørn Grauengaards jazzorkester, hvor hun lærte Jørgen Ingmann at kende. Begge var nu mere over den mere poppede og melodiøse genrer og de optrådte sammen helt op til midten af 70´erne, var Grethe og Jørgen Ingmann blev skilt efter 20 års ægteskab.

Jørgen Ingmann indspillede plader indtil 1984, hvor han helt stoppede sin karriere, blandt andet på grund af stærk sceneskræk. I 2005, i anledning af Jørgen Ingmanns 80 års fødselsdag udkom et boxsæt med indspilninger med af Jørgen Ingmann helt tilbage fra 1953. Sven Asmussen, som deltog til releasen af boxsættet, skulle dengang have udtalt:" Da Jørgen kom med i jazzorkestret i midten af 1940´erne, var der vel syv-otte guitarister i Danmark. Idag er der vel syv-otte stykker, der ikke er guitarister".

Jørgen Ingmann blev en pioner med den elektriske guitar, hans teknik og tone, blev folkeeje. I dagene efter Jørgen Ingmann´s død, kunne man i medierne se så forskellige musiknavne som Jens Unmack fra Loveshop og Franz Beckerlee (Gasolin) fortælle om Jørgen Ingmann´s betydning for netop deres musik.

På Københavns Biblioteker har vi selvfølgelig Jørgen Ingmanns musik og biografi om Grethe og Jørgen Ingmann.