Natasja - det assertive menneske

11.05.10
Hun døde i sin blomstrende ungdom, men hendes liv giver stadig genlyd.

Mit forhåndskendskab til Natasja og hendes musik var ret begrænset, men jeg var nysgerrig og blev indfanget af denne store, detaljerede biografi med reggae-farver på snittet. Det stærkeste indtryk den efterlader, er billedet af et overdådigt menneske. Måske kørte hun livet for stærkt - hun drak og røg hash fra hun var meget ung. Man får faktisk ondt af hendes mor, der forsøgte at holde hende til skolen og rimelige komme-hjem-tider.
Natasja var et viljesmenneske. Hun ville være den hun var, og fra starten var hun noget specielt: en dansk-sudanesisk oprørspige, en følsom politisk kunstner, et dybt festmenneske. Allerede som 14-årig lykkedes det hende at komme til at optræde med sit eget reggae-nummer på spillestedet Barbue. Fordi hun ville!
Hun kom slemt til skade ved et fald fra sin hest, og man troede i starten, at hun aldrig mere ville komme til at gå. Men det gjorde hun, og hun kom til at ride igen og vandt endda et derby i Sudan. Fordi hun ville!
Hun elskede at besøge reggaens hjemland Jamaica, og det blev hendes endeligt. Her er landevejene dødsfælder, og hun omkom i en bilulykke, 32 år ung.