Vivaldi: Ottone in Villa

14.07.14
Vivaldi – er det ikke ham med ”De fire årstider”, der altid spilles i elevatorer, mens Erik Påske synger ”tillykke, tillykke, tra-la-la-la-la-la-la”?

Barokmusik er kedelig – synes nogen.  Og langtrukken – synes andre.

Men med Concerto Copenhagen er det hverken kedeligt eller langtrukkent. Det specialiserede orkester spiller på originalinstrumenter og får de gamle toner til at swinge, når de kaster sig over både kendte og ukendte værker af de store barokmestre som Vivaldi, Scarlatti eller Händel.

Handlingen kan læses eller springes over alt efter temperament - den er ikke det primære, for det er musikken:
Handlingen i Ottone in Villa er en typisk omgang miskmask af kærlighedsforviklinger, kvinder klædt som mænd og den store forsoning til slut. Ostilio og Caio flirter med Cleonilla, der elsker Ottone. Men Ostilio elsker i virkeligheden Caio, fordi Ostilio rent faktisk er Tullia, der vil dræbe Cleonilla, fordi hun er jaloux. Da Caio ser Ostilio og Cleonilla tale samen er det ham, der bliver jaloux og sladre til Ottone, som beordrer ham til at dræbe Cleonilla. Men Ostilio afslører, at han/hun i virkeligheden er Tullia, Cleonilla siger, at det har hun hele tiden vidst, og så bliver Tullia og Caio gift. Punktum finale.

Kom godt i gang med barokken

Et rigtig godt sted at starte, hvis du skal ind under huden på barokopera, er at se Händels ”Julius Cæsar”, der blev opført i en berømmet opsætning på Det kongelige Teater i 2005, instrueret af Francisco Negrin, med scenografi af Anthony Baker og med Concerto Copenhagen i orkestergraven. Med sprælsk glimt i øjet, musikalsk overskud og en imponerende række arier børstede den effektivt støvet af den gamle mesters værk. Som i Ottone er det grundlæggende en kærlighedshistorie, denne gang mellem Cæser og Cleopatra, der elsker, længes, fortørnes og forsones. Det barokke twist er her, at Cæser godt nok synges af en mand, men en mand, der synger som en dame (næsten). Oprindeligt var partiet for kastrat (og ja, det er lige præcis så ubehageligt, som det lyder), men i vore dages synges det af kontratenorer: mænd, der kan synge med fuld stemme i den øverste del af stemmen (dvs. ikke i falset), og som derfor har både fuld maskulin styrke på stemmen og lyse, feminine toner. Andreas Scholl er maskulin hærdebred og perlende lyrisk samtidig som Cæsar.
 

Du kan låne 'Ottone in Villa' på CD eller 'Julius Cæsar' i Francisco Negrins version på DVD:

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Cd (musik)

Ottone in villa (Antonini)

Af Antonio Vivaldi (2010)
Læs mere
Reservér
  • Dvd

Julius Cæsar (Mortensen)

Af Georg Friedrich Händel (2007)
Læs mere
Spørg biblioteket