Når børn bliver udfordret af livet: Sammenbragte familier

29.08.14
Det kan være svært for børn at rumme skiftet fra kernefamilien til den sammenbragte familie. Vi anbefaler her en række bøger til børn, hvor oplevelsen af at blive en del af en helt ny familie er i centrum.

I dag lever 27 procent af alle børn under 17 år i en sammenbragte familie med halv- eller papsøskende. I 1980 var det kun tilfældet for 12 procent.

Dvs. flere og flere børn i Danmark i dag lever i sammenbragte familier. Det kan være en udfordring både for de voksne og børnene.

Bøger til oplæsning og selvlæsning om børn i samme situation kan i den forbindelse være en hjælp. Bøgerne afspejler måske ikke præcist den situation, som din familie står i men kan åbne op for en snak om, at der er mange måder at leve sammen på. 

 

Problemstillinger
Udfordringerne kan være både i hverdagen og ved højtiderne. Det kan f.eks. være svært at gå fra at være enebarn til at have to papsøskende og en ny papfar. Ligesom det kan være en følsom situation at holde jul uden både mor og far for første gang.

 

Eksempler på bøger
Serien om Olga af Marie Duedahl består af 7 bøger og handler om en pige, hvis forældre er skilt. Faren har fået en ny kæreste, som har drengen Finn. Bøgerne fortæller på ærlig og humoristisk vis om nogle af de følelser og udfordringer, der kan opstå i en sammenbragt familie. 

Serien Mig og min papfamilie af Anja Hitz handler om 11 årige Rose, som bor skiftevis hos mor og far. Det går stille og roligt, indtil moren finder en kæreste med 5 børn.

Vi hører sammen af Lucy Scharenburg er en lidt krævende billedbog om en sammenbragt familie, som består af Paul, hans mor, Pauline og hendes far. Historien er formet, som en sørøver/prinsesseeventyr, men historien og problemstillingerne fortælles med kærlighed og indføling og lægger op til en efterfølgende snak.

Lizzie lynlåsmund af Jacqueline Wilson handler om en pige, der er gal over at skulle bo i en ny familie, og som derfor bruger tavshed som sit våben. Hun finder sig dog langsomt tilrette i den nye familie, især med hjælp fra den nye pap-bedstemor. 

 


Disse bøger og mange andre, se nedenstående, kan reserveres på bibliotek.kk.dk, eller hos bibliotekaren på dit lokale bibliotek. Obs. flere af bøgerne kan også fåes som lydbog eller mp3.  

 

for at skrive en kommentar.
Materialer
Reservér
  • Bog

Olga finder Finn

Af Marie Duedahl (2012)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Olga tager hævn

Af Marie Duedahl (2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Olga hader jul!

Af Marie Duedahl (2013)
Læs mere
Reservér
  • Lydbog (cd-mp3)

Mig og min papfamilie (mp3)

Af Anja Hitz (2013)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Vi hører sammen : en patchworkfamilie

Af Lucy Scharenberg, Verena Ballhaus (2011)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Karlas kabale

Af Renée Toft Simonsen (2007)
Læs mere
Kim Fupz Aakeson, Niels Bo Bojesen: Vitello skal have en papfar
Reservér
  • Billedbog

Vitello skal have en papfar

Af Kim Fupz Aakeson, Niels Bo Bojesen (2010)
Læs mere
Anja Hitz, Ida Gantriis: Pludselig søskende
Reservér
  • Billedbog

Pludselig søskende

Af Anja Hitz, Ida Gantriis (2014)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Heks!

Af Kim Fupz Aakeson, Rasmus Bregnhøi (2015)
Læs mere
Spørg biblioteket