Tips til læsning

Der sker mange nye ting i børnehavealderen – ikke mindst på læsefronten, hvor der er masser af muligheder for at styrke dit barns læselyst og få gode læseoplevelser sammen. Bliv inspireret her.

Amanda Sandegaard - Lingvist og litterat
specialiseret i børns sprog og litteratur


1. Mange forskellige bøger

Du vælger garanteret allerede bøger om emner, der interesserer dit barn. Men måske har du en tendens til at vælge den samme type bog hver gang. F.eks. billed- eller pegebøger. Der er dog ingen grund til at lade sig begrænse. Faktisk er det en god idé at præsentere børn for mange forskellige bøger så som kapitelbøger, tegneserier, fagbøger og rim og remser. Du kan også lade dit barn læse med i avisen om morgenen, eller I kan læse opskrifter sammen, når I laver mad. På den måde oplever barnet varierende sprog, billeder og indhold og får en masse forskellige læseoplevelser. Hvis det lyder som en stor mundfuld at skulle læse længere bøger, så drop bare teksten. Barnet kan få lige så meget ud af at fortælle sine egne historier ud fra bogens billeder.

2. Gør genlæsning til højtlæsning

Børn forelsker sig gerne i en bestemt bog eller fortælling, som skal læses igen og igen. Begejstringen er skøn, men for forældre kan det blive en sur pligt at læse samme bog for 117. gang. Heldigvis kan du med få kneb gøre højtlæsningen til en spændende oplevelse igen. Du kan f.eks. læse forkert med vilje – enten ved at bytte rundt på ord i teksten, ændre lidt på historiens handling eller bytte rundt på karakterernes navne. Dit barn vil helt sikkert reagere og måske endda overtage højtlæsningen. De fleste børn kan nemlig huske historier ordret, når de har fået dem læst mange gange. Hvis læsningen ikke foregår lige inden sengetid, kan du også forsøge dig med at læse bogen op baglæns ord for ord. Det kan få de fleste børn til at klukke af grin.

3. Tal mens I læser

Læsning bliver kun sjovere af, at man taler om bogen eller bruger såkaldt ’dialogisk læsning’. Det lyder måske vanskeligt, men heldigvis kræver det bare lidt struktur. Du inddeler blot din højtlæsning i tre faser: før, under og efter læsningen. Før I begynder at læse, kan I tale om forsiden, og hvad historien mon handler om. Under læsningen kan I tale om svære og sjove ord, eller stoppe op og gætte på, hvad der sker på næste side. Efter læsningen kan I snakke om, hvad I syntes om bogen. Det vigtigste er, at du stiller spørgsmål undervejs, og at de ikke kan besvares med ja/nej eller har et rigtigt/forkert svar.