Big Bang og filosofiens rædsel: 6 bøger med svar på livets store spørgsmål

15.03.24
Nogle spørgsmål, som bliver stillet meget er, hvor kommer vi fra, og hvad er grunden til vores eksistens? Svarene varierer i det uendelige, men her giver vi seks tankevækkende bud.

I denne uge har praktikant Jacob, der går i 9. klasse på Skt. Annæ Skole, valgt seks spændende titler, der spænder fra astrofysik til filosofi i forsøget på at svare på livets store spørgsmål:

Fysikere og filosoffer hænger normalt ikke sammen, men jeg mener, at der er et sammenhæng, for de vil alle svare på, hvor vi kommer fra og hvad vores eksistens går ud på.

Lad os starte helt fra begyndelsen: En af bøgerne man kan læse er “Astrofysik for travle mennesker”, skrevet af Neil deGrasse Tyson. Forfatteren er blevet lidt af et hit på sociale medier, og forklarer alt fra big bang-teorien og kvantefysik til jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet, på en humoristisk og fed måde.

Den danske fysiker Holger Bech Nielsens bog ”Teorien om ingenting” dykker bl.a. ned i forklaringen på, at ingenting fylder mest i vores univers, og hvad det gør for os mennesker nede på jorden. Den teoretiske fysiker Stephen Hawkings bog ”Korte svar på de store spørgsmål” svarer på nogle af de store spørgsmål fysikkens verden har, bl.a., hvad der findes i et sort hul, og om vi mennesker måske kan kolonisere rummet en dag.

Filosoffer har altid haft et stort præg på jorden og menneskets udvikling. En god introduktion til, hvad filosofi grundlæggende er, får man i “En filosofisk skolemand”. Her dykker Lise Søelund ned i starten på filosofi og tager udgangspunkt i filosoffen Zenon. Zenon er verdensberømt for at være grundlægger af stoicismen, som er en filosofi, der går ud på, ikke at lade sig påvirke af alt, det livet kaster imod én. 

Hans Hauge, der er forfatter og lektor emeritus, skriver i sin bog ”Ensomhedsparathed” om eksistentialismen, og hvordan og hvorledes mennesker igennem, tiderne har skabt modstand mod denne eksistentialisme. Den sidste bog jeg vil anbefale hedder “I denne planets støv.” Den er skrevet af den amerikanske forfatter Eugene Thacker, der viser, at verden i stigende grad er ”utænkelig” fordi pandemier, trusler om udrydning og meget mere, gør det sværere at forstå verden omkring os. Derfor skal du læse denne bog, hvis du gerne vil have en af forklaringerne på det “utænkelige”.

Herunder kan du finde links til de seks bøger, Jacob anbefaler, så du kan låne dem og selv finde svarene på livets allerstørste spørgsmål. God læselyst!

Materialer