Den vigtige læsestund

29.09.23
Animationsfilmen ”Den vigtige læsestund” giver dig en række enkle greb, som du nemt kan bruge – også i en travl hverdag, til at skabe gode læsetraditioner og vælge greb, der passer til jeres familie.

Læsning stimulerer din fantasi og kritiske sans. Læsning er med til at udvikle empati, og den skærper koncentrationen, din evne til at fokusere, fordybe dig og tilegne dig viden. Med andre ord: Det er vigtigt at kunne læse. Og forudsætningen for at blive en god læser er at finde glæden ved at læse. De nyeste undersøgelser viser imidlertid, at børns læseglæde daler, jo ældre de bliver. Den viser også, at forældrene spiller en helt central rolle og er afgørende for, om børnene får lyst til at læse og knækker læsekoden.

Styrk dit barns læselyst med 10 simple greb

Animationsfilmen giver forældre til børn i alderen 5-9 år 10 greb til, hvordan læseglæden kan komme til at blomstre i hverdagen. Højtlæsning for børn og gode snakke om litteraturen er blot nogle af de 10 greb, som filmen introducerer.


Samtidig har filmen det vigtige budskab, at forældre altid kan få hjælp til at finde lige præcis den litteratur, som deres barn har brug for ved at spørge i dagtilbuddet, på skolen eller på det lokale bibliotek.

Budskabet skal nå bredt ud

Bag animationsfilmen ”Den vigtige læsestund” står 12 folkebiblioteker og kommuner, som ønsker at sætte fokus på forældrenes vigtige rolle, inspirere dem og informere om, hvor de kan hente hjælp og vejledning. Filmen er skabt i et bredt samarbejde med inddragelse af både biblioteksformidlere, læsekonsulenter og andre fagligheder fra skoleområdet i krydsfeltet mellem institution, skole og fritid. 

Idéen til filmen ”Den vigtige læsestund” er blevet til i Viborg Kommune, hvor Viborg Bibliotekerne og Børn & Unge gennem de senere år i fællesskab har sat ekstra spot på børns læseglæde og læsekultur.

Faktaboks: 10 tips til at styrke dit barns læseglæde

1. Læs højt for dit barn – også når barnet godt kan læse selv. Eller sæt strøm til bøgerne og lyt til lydbøger sammen med barnet. Læsning er ikke kun med øjnene.

2. Børn gør som voksne. Så vær et forbillede for dit barn: Læs og tal om litteratur, som du selv læser/lyttelæser.

3. Gør bøger tilgængelige mange steder i hjemmet. Gerne mange bøger og forskellige slags.

4. Find bøger, der passer til barnets interesser og alder/niveau.

5. Tal om de bøger, som I læser/lytter. Spørg for eksempel:
• Var der noget, du særlig godt kunne lide? • Var der noget, du ikke brød dig så meget om? • Var der noget, der undrede dig? • Kom du til at tænke på andre bøger, du har læst, film, du har set, eller noget, du selv har oplevet?

6. Leg med litteraturen: Besøg et vikingecenter, hvis I læser om vikinger. Bag pandekager som Rasmus Klumps mor. Byg en monsterfælde som Vitello.

7. Skab en tradition og tilrettelæg hyggelige læsestunder. Sæt tid af til at læse og prioritér denne tid.

8. Hav en fast biblioteksdag med jævne mellemrum.

9. Brug lydbøger til at skabe fælles oplevelser, f.eks. når I kører tur i bilen.

10. Find inspiration i børnehaven, på skolen, i SFO’en og på dit lokale bibliotek.