Odysséer

15.06.18
Jeg samler på denne Valdemarsdag denne buket fra en slags litterær disciplin, eller to...

Hvis ikke Homer er udødelig, så er begrebet "en odyssé" blevet det. Og i litteraturen, hjemmebanen så at sige, er det blevet en slags disciplin, eller subgenre, om du vil.
​Man sender kort sagt en hovedperson ud på en meget lang vej hjem og gerne fuld af prøvelser og eksistentielle overvejelser. Og måske foregår det hele på én enkelt dag (og ikke som i oldtidens forlæg adskillige år) som i James Joyce' ufor- og uomgængelige "Ulysses".

​Den vandrende jøde

​Joyce lader sin Odysseus stå op en tidlig morgen i Dublin i 1904 (Joyce skrev den i eksil i Centraleuropa 10-15 år efter!) og gøre, hvad man nu skal om morgenen og det minutiøst beskrevet. Og derefter lader han så Leopold Bloom drive rundt i Dublins gader og omegn og gøre, hvad han nu kan finde på, når man ikke rigtigt kan komme hjem, hvor Molly Bloom ligger og tænker på noget helt andet...Og, jo, James Joyce toner figuren i retning af "den vandrende jøde"og som Ahasverus,som hånede Jesus på korset, må stakkels Bloom drive hvileløst rundt. Censuren forbød den i første omgang og siden er den blevet berygtet for sin ulæselighed - men det er nu lidt overdrevet.
​Og det hele foregår den 16.juni: Bloomsday.

​Kim Leine planker den

​Kim Leine lod i 2008 sin romanfigur drive rundt i mellemkrigstidens  København og omegn. Han har om morgenen begået et mord og har derfor i sagens natur særligt svært ved at finde hjem og ro.
​Romanfiguren har i øvrigt et virkeligt forlæg! Det hele foregår d.15.juni: "Valdemarsdag", hvor Dannebrog for nu 799 år[altså i 2018] siden faldt ned fra himlen.

​Andre danske eksempler

​For nylig udgav den nu 80-årige Svend-Åge Madsen "Af den anden verden", som allerede har opnået et vist ry for at være vanskelig at læse (tør du?). Kigger man efter, så er den inddelt i 24 slæt - formodentlig for at spejle Odysséens 24 sange. Måske den mere er en robinsonade - ​for en gruppe mennesker skal så at sige genopbygge civilisationen fra scratch - men robinsonaden har nu også meget lighed med odysséen.
​Digteren Marianne Larsen skrev i 2007 en vidunderligt poetisk, sanselig skildring af en augustdag i 5-årig piges på 1950ernes Røsnæs, derude vest for Kalundborg: "Den forelskede unge".
​Man tror ikke det bliver til en roman, men det gør det.
​Peter Seeberg, hvis forfatterskab bliver ved med at glæde og inspirere med sit vid og bid,  beskriver virtuost i "Ved havet" fra 1978 en masse meget forskellige menneskers dag på en strand ved Vadehavet.

​En anden strand og andre udenlandske eksempler

​Virginia Woolf versionerede så at sige James Joyce' Ulysses i "Mrs Dalloway"(OBS den er oversat af Jørgen Christian Hansen, den meget fine forfatter og oversætter, som døde alt for ung), men i "Til fyret" benytter hun sig også af tricket med at lade alting foregå på én dag, eller to dage, men den samme sommerdag med 10 års mellemrum! Plottet er så at sige, at en familie skal nu ud til fyrtårnet på en kyst i Skotland.
​Og nyligt afdøde Philip Roth - den store amerikanske østkystforfatter - lader sin stakkels monstrøse antihelt og fallerede dukkerfører Mick Sabbath drive rundt i omegnen af New York. Dog en hel weekend, men med tydelige referencer til "Ulysses". Explicitte erotiske udskejelser skal derfor tåles - til gengæld er "Sabbaths teater" gedigent underholdende: Amerikansk entertainment.
Denne mini-odyssé rundt i odyssérne lader jeg slutteligt drive ind i en nyoversat(fra 1998) roman af tyrkiske Asli Erdogan, hvis unge hovedperson i "By i blodrød kappe" tilbringer et døgn i Rio de Janeiro i heksekedel af begær, sanselighed, elendighed, tristesse, skønhed...

Nej, vent, vi må huske på Penelope, Odysseus hustru, der troskyldigt ventede og afviste bejlerne. Hende har Margaret "Handmaid's tail" Atwood givet en selvstændig roman: "Penelopiaden".

 

Materialer