Børn og unge

LGBTQAIP+ litteratur for unge

Mere end 10 fantastiske ungdomstitler med LGBTQ+ karakterer og temaer

Af Sigrid Brix & Julie Ottosen

LGBTQAIP+ i ungdomslitteraturen

De senere år er homoseksualitet, biseksualitet og transkønnethed blevet ret almindeligt i ungdomslitteraturen. LGBTQAIP+ karakterer har mange forskellige udtryk i dag. Der findes bøger, som afspejler forskellige problematikker, fx romanen "Dette bliver mellem os" om Felix, der har oplevet mobning og som frygter omgivelsernes reaktion, da han forelsker sig i skolekammeraten Nicolai. 

Det er vigtigt med bøger, som hjælper os med at få øje på de problemer, der er i verden, og at forstå andres situationer og som vi kan spejle vores egne problemer i – både når det handler om homoseksualitet og alle mulige andre ting.

Men der er også brug for fortællinger, som viser os, at det ikke behøver være et problem eller en tragisk skæbne at være homoseksuel, og den type bøger er der kommet mange nye af – især i den amerikanske ungdomslitteratur. ”Hvis det er os” er en feel-good kærlighedsroman om Ben og Arthur. Den handler om to mennesker, deres møde, deres drømme og deres forhold. Det kunne i store træk lige så godt have været en dreng og en pige.

Til snakken om køn og om det overhovedet er noget man skal betegnes efter, er "Eksperimentet" en rigtig fin historie. Tvillingerne Amund og Amanda skal holde ferie hos deres farmor og farfar. På vej derop i toget, beslutter de at bytte navn og køn og lade som om de er den anden tvilling. Det lykkes over al forventning og de narrer både bedsteforældre og deres nye venner. Ret hurtigt bliver det for sent at være ærlig og redde trådene ud og tvillingerne må gennemføre en uge med ombyttede roller, på trods af alle de besværligheder det giver. Begge får dog også nogle nye indsigter i, hvem de er og hvem de egentlig gerne vil være. En virkelig fin og tankevækkende fortælling om at finde sig selv, som ung teenager, om køn og hvilke roller kønnet pålægger os - og om muligheden for at bryde ud af rollerne.