Anmeldelser og anbefalinger

Byen i bogen

Bibliotekarernes blik på værker, hvor forfatteren har valgt København med ganske sikker vilje. Læs henholdsvis Cæcilies, Tages og Lauras anbefalinger her.

Af Laura Noszczyk

Vi elsker vores by med al dens urbane hast, dens lommer af lunken stilhed, dens varme trappestene, toppede brostene, ujævne kantstene. Vi elsker bænken til hvil, broen til fregner, stierne til al vores pedalarbejde. Vores smukke, gamle by med alle sine moderne bidrag, danner scene om vores liv. Som en kulisse til så uendeligt mange fortællinger. Også nogle af dem i litteraturen. 

"Koordinater" af Amalie Laulund Trudsø

København kryber ind under huden i Amalie Laulund Trudsøs sanselige og hudløse tekster i den lille fine bog ”Koordinator”. I 60 små kapitler, der alle har et københavnsk gadenavn som overskrift, vokser en ung kvinde, der netop er flyttet til København, langsomt sammen med byen. Fra at være en abstrakt drøm og et usammenhængende kort i lommen bliver Københavns gader levende for hende, når de knyttes sammen med kærlighedsmøder, flytninger, fester, længsler og sorger.

I hvert kapitel, på hver adresse oplever hun en begivenhed, en følelse, en tanke. Hun forelsker sig, får knust sit hjerte, og forelsker sig igen. Hun bevæger sig, og bevæges, mens årstiderne skifter på gaderne og i sindet.

"Koordinater" er både en fortælling om at stå på egne ben - at møde kærlighed, afmagt og tab, og en dragende og smittende kærlighedserklæring til København og til livet.

Jeg kan kun anbefale at tage ”Koordinator” i lommen, når du næste gang begiver dig ud i byen. (Gen)oplev København med friske nytilflyttede øjne. De små korte kapitler er som små poetiske pauser, der kan nydes i små bidder på bænke rundt omkring i et solbeskinnet København. 

Cæcilie

"En uretfærdig tid" af Gertrud Tinning

Nordvestvej på Nørrebro og Helsingørgade i det indre København – lokaliteter der lyder bekendt?? Formentlig ikke, men de spiller begge en væsentlig rolle i Gertrud Tinnings fremragende ”En uretfærdig tid”. Bogen foregår i 1885, og skildrer det hårde liv for kvindelige arbejdere i væveindustrien – blottet for de rettigheder vi kender i dag.

Familierne bor i et København præget af små lejligheder, dårlige sanitære forhold og rotter som en almindelig faktor i dagligdagen. Ussel betaling og vilkårlighed i udmåling af mulkter for at komme for sent eller på anden måde forsé sig. Arbejdspladser, hvor sikkerhed er en hæmsko for indtjeningen. Historien tager udgangspunkt i en arbejdsulykke, der koster en ung kvinde livet. Ledelsen gør alt for at sløre, at ulykken skyldes dårligt materiel på fabrikken, og en kollega, der forfølger sagen, bliver efterfølgende overfaldet.

Romanen kan sagtens siges at skildre en forgrenet kriminalsag – og den er spændende som sådan! Men også spændende for sine meget overbevisende skildringer af usunde boliger, fattigdom og mangel på rettigheder. Som læser oplever man larmen fra vævemaskinerne, stanken på værtshusene og utrygheden i baggårdene.  

Rubens klædefabrik fandtes i virkeligheden og lå omtrent, hvor Hostrups Have er i dag. Fabrikken var scene for den første kvindestrejke i Danmark. Og Nordvestvej? Ja, det hed Rantzausgade indtil 1905. Helsingørgade eksisterer ikke i dag, men gik mellem Adelgade og Borgergade på stykket mellem Dronningens Tværgade og Gothersgade.

”En uretfærdig tid” er en dramatisk og karsk fortalt historie, spændende at relatere til nutidens miljø på samme lokaliteter. Det er umuligt at undgå at blive berørt over uretfærdighederne, der skildres. Jeg kunne vanskeligt lægge bogen fra mig!

Tage 

"Gå en klassiker" af Lise Lotte Frederiksen 

Foråret er over os og jeg anbefaler at du griber solchancen og vandrestokken, og begiver dig ud på en litterær rejse gennem de københavnske bydele. Alt du skal bruge er en mobiltelefon, et par høretelefoner og evt. bogen ”Gå en klassiker” – hvis ellers du kan få fingre i et eksemplar af den populære bog! Byvandringer er populære, og hver dag ser man store grupper vandre gennem hovedstaden ledet af en professionel tourguide. Med ”Gå en klassiker” får du mulighed for at være guide på din egen litterære tur gennem byen – enten alene eller i selskab med venner eller bekendte. 

Bag udgivelsen finder vi en stjerneduo bestående af Bodil Svansø, der til daglig er bibliotekar på Rigshospitalets Patientbibliotek, og Lise Lotte Frederiksen, der er mangeårig formidler og byvandrer. Tilsammen har de to skabt en bog, der sætter litteraturen i spil. og giver dig mulighed for at se København med nye øjne. På trods af navnet er ”Gå en klassiker” ikke en klassisk bog, som vi kender den. Udover flotte fotos og korte inspirerende tekster indeholder den nemlig også QR-koder, som sender dig direkte videre til podcasts med lydfortællinger om de udvalgte klassikere.

Rejs tilbage til 1800-tallets København, hvor den kun 14-årige H.C. Andersen ankom til den tids Vesterport, Rådshuspladsen. Leg Baronesse for en dag og gå i Karen Blixens fodspor fra Kogens Nytorv ad Bredgade, Adelgade og Borgergade og slut af ved Dronningens Amalienborg. Søg lykken i Nyboder, og følg Henrik Pontopopidans Lykke-Per via Frederiksstaden og videre til Frue Plads. Sæt dig på en (skole)bænk på Frue Plads, hvor Metropolitanskolen fra Hans Scherfigs ”Forsømte forår” lå. Gå i Søren Kierkegaards fodspor fra Frue Plads og filosofér over livet på din vej til Det Kongelige Teater. Tag fra Enghave Plads og følg Tove Ditlevsens hovedperson Esther gennem Barndommens Gade på Vesterbro. Eller følg i Halfdan Rasmussens barnefodspor fra Christianshavns Torv og ud til Burmeistergade og Prinsessegade.

”Gå en klassiker” har den positive bivirkning, at den inspirerer én til at læse de udvalgte forfatteres nævnte værker, og så er det jo heldigt, at du kan låne dem alle hos Københavns Biblioteker.

Laura

Bogen er desværre udsolgt fra forlaget, men der skulle være et genoptryk på vej. Indtil da kan du finde alle bogens podcast-fortællinger på Spotify, hvis du søger efter ”Gå en klassiker”.