Anmeldelser og anbefalinger

Forbudte bøger

Bøger kan være farlige - mener nogen. Gennem tiden er mange bøger blevet forbudt af flere forskellige årsager.

Af Cæcilie Hjorth Pedersen

Religion

Dan Browns bog "Da Vinci mysteriet" er forbudt i blandt andet Libanon, fordi de katolske ledere mener at den krænker kristendommen ved at Marie Magdalena gifter sig med Jesus og får et barn.

François de Voltaires bog "Candide" blev forbudt i Frankrig, fordi den gjorde grin med organiseret religion.

Salman Rushides bog "De sataniske vers" blev forbudt verden over, blandt andet i Iran, hvor regeringen erklærede Fatwa over Rushide. Grunden til dette er, at hovedpersonen forkaster sin muslimske tro og blandt andet begynder at spise svinekød. 

J.K. Rowlings populære Harry Potter-bøger har fået en hård medfart i USA. Bekymrede forældre og konservativt kristne grupper har ihærdigt prøvet at få bøgerne fjernet fra biblioteker og skoler. Tre af Harry Potter-bøgerne blev forbudt i et skoledistrikt i staten Michigan med begrundelsen om, at de opfordrede til brug af trolddomskraft. Og en kristen karismatisk kirke i staten New Mexico brændte 500 Harry Potter-bøger af uden for deres kirke, fordi de var "et pragteksempel på satans bedrageri".

Sex

John Clelands bog "Fanny Hill" var en af de første erotiske romaner skrevet på engelsk. Den var forbudt i både USA og England indtil 2. Verdenskrig og i Singapore helt indtil 2015. "Fanny Hill" blev forbudt, fordi der var for meget sex og man mente at det blev forklaret for eksplicit. 

Herman Bangs debutroman "Haabløse slægter" var tæt på at sende forfatteren i fængsel. Det endte dog ikke så galt, Herman Bang fik en bøde og alle bøgerne blev beslaglagt. 

E.L. James bog "Fifty shades of Grey" er blevet forbudt på californske biblioteker fordi den er for pornografisk. Der er også nogle der prøver at få den forbudt, fordi de mener den er dårlig litteratur og derfor ikke bør læses af nogen. Dette er dog aldrig blevet vedtaget. 

Lawrence kunne have sagt sig selv, at romanen om forholdet mellem den aristokratiske Lady Chatterley, hvis mand er invalideret af krigen, og skytten Oliver Mellors, ville få en hård udgivelse. Da de engelske forlag ikke ville røre bogen pga. dens eksplicitte sexscener, måtte Lawrence selv trykke 1000 eksemplarer af den i Italien, som straks blev udsolgt.

Politiske forhold

George Orwells populære fremtidsroman "1984" blev forbudt af Sovjetunionen, fordi den kritiserede den kommunistiske levemåde. Den er også forbudt på nogle skolebiblioteker i USA, fordi den er for seksuel i sit indhold. 

Erich Maria Remarques roman "Intet nyt fra Vestfronten" blev forbudt i Nazi-Tyskland fordi den var imod krig og den fremsatte et billede af krig, som de ikke ønskede befolkningen skulle se. 

Chang Jungs samfundskritiske roman "Vilde svaner" er forbudt i Kina fordi den kritiserer Mao og fortæller, ifølge forfatteren, den sandfærdige historie om Maos regime. 

Huxley skabte i fremtidsromanen "Fagre nye verden" en verden, der har nået teknologisk perfektion. . Ikke alle forstod ironien og den lammende samfundskritik, der udsprang af den massive fokus på teknologisk udvikling, særligt repræsenteret ved Henry Fords samlebåndsfabrikker, og bogen blev forbudt i Irland og en række amerikanske stater.

Sprogbrug

Ray Bradburys fremtidsroman "Fahrenheit 451" blev forbudt flere steder i USA, fordi de mente at sprogbruget var uanstændigt. I 1992 gik en skole i Californien så langt, at de udleverede bøgerne til eleverne med alle bandeordene streget over. 

John Steinbecks roman "Vredens druer" blev bandlyst i flere byer og stater i USA, blandt andet: Californien, St. Louis, Illionois, Buffalo, New York og mange flere. Alt sammen fordi det mentes, at sproget i bogen er for vulgært. 

Seksualiltet

Jean Genets roman "Tyvens dagbog" blev forbudt fordi den fortæller historien om en ung homoseksuels liv. I bogen er der scener der beskriver livet som mandlig prostitueret, hvilket var helt uhørt i 1940'erne hvor bogen udkom. 

Alex Ginos ungdomsroman "George" er forbudt i Kansas fordi de på skolebibliotekerne ikke mener, at børn skal læse om et barn der er transkønnet. 

Vladimir Nabokovs roman "Lolita" blev forbudt i mange lande. Både Frankrig, England, Argentina og New Zeeland. Grunden til den omfattende censur er, at den omhandler en voksen mands seksuelle fascination af en mindreårig pige. 

Serien "Shades of Magic" af V.E. Schwab har en 

Boken har en mangfoldighed af karakterer. Der er blandt andet en lommetyv med flydende kønsidentitet, en biseksuel prins med mere. Men det var en scene med en romantik mellem to mandlige karakterer, der fik censorerne i Rusland til at reagere.

Uden at informere forfatteren blev scener fjernet eller omskrevet af det russiske forlag.