Bibliotekaren anbefaler Værgeløs
Mette Jensen Hayles er aktuel med sin tredie roman - den skal du bare læse.
Af Inger Bressendorff-Madsen
Voksne bliver børn
Skilsmissesituationen er en krise for hele familien - børnene er værgeløse, når forældrene vælger at skilles. Det er budskabet i forfatter Mette Jensen Hayles' seneste udgivelse.
Der er mange følelser hos parterne og ikke mindst mange normer, som spiller ind, når kampen om børnene tager sin begyndelse. Det er ikke en tilsnigelse, når jeg vover at kalde det, at de voksne bliver børn, for det er ofte sådan det ser ud.
Børnenes tarv
Igen og igen hører vi om, at det gælder børnenes tarv, men romanens fortælling er et billede på, hvordan det også kan gå helt uden hensyntagen til børnenes tarv. Ingen bliver gift og får børn i den hensigt siden at blive skilt. Heller ikke Camilla og Asger som vi møder i Værgeløs.
Camilla og Asger
Vi får som læsere historien om hvordan Camilla og Asger lærer hinanden at kende, og om hvordan de første år i deres ægteskab opleves af Asger, som er jeg-fortælleren.
Begge parter er såret på deres følelser/stolthed. Ingen af de to magter at holde følelserne i skak, så kampzonen føres over på børnene.
Normstyret rådgivning
Camilla og Asger modtager skilsmisserådgivning og deltager i samarbejdskursus. Det gør ind imellem situationen bedre, men hurtigt kører samarbejdet af sporet. Aftaler bliver aflyst og en gensidig utilfredshed med hinandens måde at være forældre på.
Problemerne kører helt løbsk , da Camilla vælger at købe hus på Sletø og flytte derover med begge børn.
Gamle normer om, at børnenes har det bedst hos deres mor, lever her i bedste velgående ikke mindst hos de offentlige myndigheder. Asgers søster Alice nævner også gang på gang, hvor svært det er for hende at tage parti, fordi hun jo også selv er mor.
I dag står fædre og mødre lige de fleste steder, når det handler om evnen til at vise omsorg og tage ansvar.
Romanens opbygning
Første del - Sommerhuset: Asger har taget børnene Sigurd og Asta til sine bedsteforældres sommerhus uden at give Camilla besked.
Børnene virker utrolig glade for denne løsning, men Asger har det ikke helt godt. Der er på en måde flere "stemmer" i teksten. Den fortællende og så den kursiverede, som beskriver Asgers indimellem forvirrede indre stemme. Dertil kommer de indrykkede mailcitater med fed, som er den kontakt, der er mellem Asger og Camilla.
Anden del - København, før i tiden , om Asger og Camillas forhold fra start til brud og således skiftes frem til
Femte del - København, opbrud,: hvor Camilla flytter til Sletø og krisen udvikler sig voldsomt for både børn og voksne.
En gribende læseoplevelse
Mette Jensen Hayles beskrivelser af denne familietragedie er både troværdig og gribende. Specielt bogens opbygning gjorde bogen til en pageturner for mig. Forfatteren har en meget fint og beskrivende sprog, og jeg har nydt læsningen af denne roman.
Hvordan der kan manipuleres og styres - specielt når børnenes tarv bliver skubbet helt i baggrunden. Andre forfattere har med mere eller mindre held forsøgt sig med dette emne: Skilsmisseroman. Alle beskriver sagen set fra et synspunkt, og det er jo også realistisk nok, fordi det er sådan faren eller moren oplever det.
Hvordan ville Asta og Sigurd fortælle historien. At det er Camilla der er beskrives som skurken i denne roman ser jeg som et eksempel på, at det ikke altid er moderen, der er bedst til at tage vare på børnene.
Igen igen noget voldsomt på spil
Som altid - når man griber en af Mette Jensen Hayles romaner - er der noget voldsomt på spil. Læs den - læs den første Jizz og den anden og Nogle dage elsker hun mig mest.
Romanen kan også lånes som lydbog på eReolen .