Anmeldelser og anbefalinger

Krimihighlights i maj: Lidt for enhver smag

Krimiredaktør Katrines kriminelle forårsfavoritter fås i mange smagsvarianter.

Af Katrine Skovgaard

Tags

Krimi

Det har været en måned med mange nye bind i velkendte serier, men der har også været et par helt nye perler i mellem – nogle der leger lidt med genren, og måske kan give din læsning ny smag. 

Lagret historisk smag

Til dig, der godt kan lide krimier, der smager af fortiden, vil jeg anbefale ”I skygge og lys” af tyske Anne Stern. Hun tager os med tilbage til Berlin i 1920’erne, hvor Jordemoderen Hulda Gold bliver viklet ind i en sag om en kvinde, der tilsyneladende har begået selvmord ved at drukne sig i en kanal. Politiet er ikke begejstret for, at hun blander sig, men Hulda kan tale med kvinderne fra slumkvarteret, som er naturligt mistroiske overfor det politi, der har negligeret efterforskningen af mordet på en af deres egne. 

Det er en kompleks sag, som Hulda får viklet sig selv ind i, og man føler sig virkelig transporteret tilbage i tiden. 

Den komplekse smag af seriemord

For dig der vil have en sammensat oplevelse, der skaber en makaber lækker helhed, har vi ”Holly” af mesteren Stephen King. Vi følger mange forskellige personer, der hver giver sin vinkel på sagen om en forsvunden kvinde. Titelkarakteren Holly er detektiv fra detektivbureauet ”Den der søger” og sideløbende med, at hun optrevler sagen om den savnede kvinde, tilføjer kapitler om et gammelt ægtepar en sær bitter smag. De har nemlig gang i en helt stor operation med at bortføre folk. 

Præcis som man forventer fra King er det en enormt urovækkende oplevelse at læse ”Holly”, og denne redaktør vil som vanligt lægge vågen mange nætter efter endt King-læsning.

En mærkværdig smag

”Sidste hus på Needless Street” af Catriona Ward er en virkelig syret læseoplevelse. Det er ikke en klassisk krimi, men historien om et forsømt aflåst hus, hvor der bor tre ødelagte beboere, er gribende. Ted, en alkoholiseret mand bor der sammen med sin datter, Lauren og deres kat. Da Dee flytter ind ved siden af dem, mærker hun en mærkelig ondskab i huset – og hun vil gøre alt for at finde ud af hvorfor. Det er en anderledes thriller – mere mærkværdig end noget, du nogensinde har læst. 

Gennem snørklede plot twists bliver man suget ind i huset, og den klaustrofobiske følelse får en til at vende side efter side. 

Plottwist der kilder på tungen

Hvis du er til de plottwistede thrillers så må du heller ikke snyde dig selv for ”Endnu en savnet person” af Gillian McAllister. Her har vicekriminalkommissær Julia Day virkelig noget personligt på spil. For der er en seriemorder løs, og han bruger ikke våben som sådan. I stedet bruger han noget som faktisk er Julias hemmelighed – og hvis det slipper ud, så kan det bringe hendes familie i fare. Så måske ville det være bedre, hvis Julia kunne finde en anden, der kunne blive hængt op på forbrydelserne. 

Der er så mange plottwists i den her bog, at man bliver helt forpustet. Det er en meget interessant måde at skrue en thriller sammen på, hvor man både håber at den falske og den rigtige morder bliver fanget. 

Smag af fin kunst og urent mel

I Falske spor af Jeffrey Archer har Bryce Fenton ikke rent mel i posen. Det opdager hans medarbejder kunsteksperten Anna, da han forsøger at franarre en kvinde et originalt Van Gogh-maleri. Vi befinder os i tiden omkring 11. september 2001 i New York, og Fenton tror, at Anna er død, da hun var i World Trade Center, da flyene ramte. Men Anna overlevede og har besluttet at stoppe Fentons planer. Men der er andre, der er efter Fenton, så Anna har travlt. 

Det er den der slags spændingsroman, hvor vi kommer rundt i hele verden og følger spor til højre og venstre. Den er spændende både på action-måden og på den historisk fascinerende måde.

Har du lyst til at læse flere krimiartikler som denne samt få besked om alle de nye krimier, som vi indkøber i Københavns Biblioteker? Så tilmeld dig nyhedsbrevet 'Førstevælger - Krimispecial' nedenfor.