Børn og unge

Mød #BookTok: Teenagerfællesskabet, der driver gamle bøger til tops i bogmarkedet

Et spøgelse går igennem bestsellerlisterne: #BookTok-anbefalingens spøgelse.

Af Julie Arndrup og Naja Mottelson

Tags

Unge 13-16 år Læseinspiration

I foråret 2021 glemte bestsellerlisterne tilsyneladende, hvad reglerne er. Her fik de normalt regerende anmelderdarlings, mastodont-biografier og fiffige selvhjælpstitler nemlig gådefuldt selskab fra en gruppe Young Adult-titler, ofte med adskillige år på markedet bag sig. På redaktionen studsede vi først over trenden tilbage i februar 2021, da den seks år gamle journaling-bog ”Burn after writing” pludselig indfandt sig både på Saxos og Amazons bestsellerlister. Svaret på gåden: TikTok, den kinesiske video-app elsket af tweens og teenagere verden over. 

"Den hurtigste bogklub, du nogensinde vil besøge"

Er du som os, vil TikTok måske ved første øjekast snarere fremmane dansende 12-årige end den næste verdensspændende læsesensation. Men appen huser masser af andre fællesskaber end overmodige dansere og nuttede kæledyr. Et af dem findes under TikTok-hashtagget #booktok, som samler bogelskere på tværs af alder og sprog og i skrivende stund har affødt ikke færre end 8,4 milliarder afspilninger. Her deler appens brugere alle aspekter af bogormetilværelsen: glæden ved en frisk bogstak, anbefalinger af bestemte bøger og forfattere og – i særdeleshed – fortvivlelsen ved tabet af en elsket karakter. Formatet er mini-videoer (ofte under 1 minuts længde) og så hæsblæsende, at britiske The Standard omtaler fællesskabet som "den hurtigste bogklub, du nogensinde vil besøge". 

Netop farten og nemheden fremhæver Klara (17-årig gymnasieelev og TikTok-bruger) som en af glæderne ved #BookTok – men også identifikationen med jævnaldrende: ”Jeg kan bedst lide at få anbefalinger fra nogen, der ligner mig." fortæller hun, "hvis de fx har samme smag eller stil, eller kan lide den samme animé, så tænker jeg at vi nok også har samme smag i bøger.” Denne fart, nemhed og identifikation er ved at blive ny magtfaktor i bogbranchen, hvor bl.a. den kendte boghandel Barnes & Noble nu har oprettet en ny bestsellerliste, som udelukkende tracker de #booktok-trendende bøger. 

Make 'em weep: Tre tårevædede favoritter fra #BookTok

Og hvad er det så for bøger, der hitter på #BookTok? Det er bl.a. den mystiske og langsomt fortalte "Vi var løgnere", af E. Lockhart, udgivet på dansk i 2015, og "De dør begge til sidst" (da. 2017) af Adam Silvera, en episk fortælling om døden og kærlighed og om hvor lidt tid vi har her i livet. Tilføj hertil "Achilleus sang" af Madeleine Miller, som genfortæller Iliadens skildring af helten Achilleus' skæbnesvangre venskab med den unge Patroklos som en hjerteskærende historie om dødsdømt kærlighed.  Lån dem nedenfor – og se, hvilke andre #BookTok-darlings, du kan holde øje med i fremtiden.