Børn og unge

Ord giver en god start på livet

Brug hverdagens gøremål til at stimulere det lille barns sprog

Af Nina Baagø Sørensen

Som nybagte forældre behøver man ikke at have særlige kompetencer eller specielt legetøj for at stimulere sit barns sprog. Det vigtigste er at sætte ord på alt det, der sker i hverdagen: På puslebordet, i køkkenet og på ture i barnevognen.

En dreng på otte måneder kigger fascineret på sin mor, mens hun langsomt bevæger en plasticappelsin frem og tilbage foran hans øjne. Sammen med en gruppe andre mødre synger hun en enkel og rolig sang om appelsiner. Drengen smiler, da moren lægger appelsinen op på sit hoved. Hvad mon der sker nu? 

Drengen og hans mor deltog i Københavns Bibliotekers forløb ORD, hvor der var fokus på sammenhængen mellem krop, bevægelse, kommunikation og tidlig sprogindlæring. ORD var et skræddersyet forløb, der primært henvendte sig til flersprogede mødre til børn i alderen 4-12 måneder i udvalgte boligområder. Men alle småbørnsforældre kan bruge øvelserne fra projektet og få inspiration til at lege sproget sammen frem sammen med deres børn. Her kan du læse om, hvordan du på nemme måder selv kan styrke dit lille barns sprog. 
 

Sæt ord på det nære

Hverdagen rummer en masse muligheder for at præsentere børn for forskellige ord. Som forældre kan man udnytte, at børn er nysgerrige på alt, hvad der foregår omkring dem. Det kan virke mærkeligt at sige ”Jeg lægger vasketøj sammen” til et barn på fire måneder. Men det er en god måde at inddrage barnet i ens egen oplevelsesverden. 

Når man som voksen beskriver, hvad man gør, ser og sanser er man med til at træne den fælles opmærksomhed. Jo flere situationer med fælles opmærksomhed som en del af forældres og børns hverdag, jo hurtigere lærer børn nye ord. Lysten til at kommunikere vokser, når barnet har noget på hjertet og ved, at der er nogen, som gerne vil lytte. Du kan følge dit barns blik, dele oplevelsen og sætte ord på. “ Ja, der er en grå kat, hvor er den sød!” eller” Ja, det er mine fødder. Jeg er ved at tage strømper på.”


Lav eksperimenter med at pludre 

Evnen og lysten til at lytte, høre, skelne mellem forskellige lyde og give dem betydning er fundamentet tale og sprog. Derfor er det vigtigt for små børn, at de lærer deres egne lyde at kende og forbinder dem med de voksnes tale. De oplever, hvad kommunikation går ud på: At man giver noget og får noget tilbage.

Det er helt naturligt for de fleste forældre at pludre, lave lyde og ord til deres børn. Du kan besvare barnets pludren positivt på mange måder. Pludr tilbage så det lyder som barnets pludren, prøv at gætte hvad barnet gerne vil sige, og sæt ord på, for eksempel “Ja, lampe”, og snak også normalt tilbage til barnet. Husk at give plads, sådan at barnet også får lov til at pludre. 


Giv dit barn ro

Når små børn lærer sprog, arbejder deres hjerner på højtryk. Du kan hjælpe dit barn med at fordøje alle indtrykkene, når I har leget og snakket sammen, ved at skabe rolige situationer. Her kommer I ned i tempo og giver ordene og sanserne en pause. Du kan blæse sæbebobler og kigge på dem sammen med dit barn. Du kan også nynne eller sætte rolig musik på. På den måde giver du dit barn gode muligheder for at omsætte alt det, det lige har lært.  

Fakta om ORD

ORD gav en god start på børnenes sproglige udvikling gennem leg og bevægelse, samtidig med at mødrenes netværk og relationer blev styrket. Nordea Fonden støttede projektet, der blev gennemført i 2022 til 2024.  Tænketanken Fremtidens Biblioteker var projektets formidlingspartner, ligesom der blev samarbejdet med sundhedsplejersker og boligsociale organisationer.