Anmeldelser og anbefalinger

Historisk mursten, skattejagt i New York og Afdeling Q på skåwnsk

Der udkommer en lind strøm af krimier op til sommerferien. Krimiredaktør Jesper fremhæver fem af de mest spændende.

Af Jesper Marcussen

Højoktansk spændingsmursten

Steffen Jacobsen har længe været en af vores stærkeste udøvere af højoktansk, filmisk spænding i bogform, og i sine seneste bøger har den smågnavne, men elskelige neskaffedrikker, RUC-hater og ex-ortopædkirurg tilmed søgt yderligere litterære græsgange, ikke mindst indenfor genren ”historisk-murstens-thriller”. En sådan har vi da også fået her med ’Karthago’, en spændingsroman, som blander bombningen af Shellhuset med en gammeldaws kærlighedshistorie med melankolske toner af Casablanca, amerikanske 70’er-agenter og en plot-MacGuffin i form af en møjt vigtig atombombeopskrift. Vi elsker, når spændingsforfattere afviger fra den vanlige krimiopskrift og presser ambitionsniveauet et ekstra geigertal op ad skalaen – og det gør Steffen Jacobsen hen over denne bogs små 800 sider.

Da Vinci Mysteriet – bare med tankstationer, ik’?

Et kartograf-dødsfald på New York Public Library. Et hundrede år gammelt kort (over tankstationer), som efterstræbes af ukendte kræfter. En gammel familiehemmelighed. Gåder, magi og teorier om universets opbygning. SÅ er vi vist vel ankommet til Dan Brown-land. Da den unge kartograf Nell finder et gammelt kort over tankstationer i 30’ernes New York i skuffen hos sin afdøde far, går det op for hende, at kortet kan være årsagen til faderens død – og at nogen efterstræber det. Nell må ud på et livsfarligt eventyr for at finde sandheden om kortet og om utrolige familiehemmeligheder. Det er et par årtier siden, at amerikanske skattejagt-krimier med flammende, gyldne omslag var vejen til et sikkert boghit, men vi tager såmænd meget gerne med på endnu et eventyr.

En rar, lille bølge af terror og paranoia

Vi bliver lidt i spændings- og actiongenren – der skal nok komme noget til kriminalromans-puristerne om lidt, det lover vi! – for vi vil gerne fremhæve ’Den danske agent’ samt det faktum, at bogen her er endnu én i rækken af nye, danske højkvalitets-agentromaner, som er udkommet de seneste 2-3 år. Disse bøger udgør en rar, lille konspirations- og paranoiabølge bestående af bl.a. Tobias Bukkehaves agent-trilogi, Benni Bødkers nye koldkrigsthriller og Iben Albinus’ egen serie-1’er ’Damaskus’. I denne opfølger til 'Damaskus' befinder FE-agenten Sigrid Melin sig på den danske ambassade i Beirut, da hun indser, at et terrorangreb mod København er under opbygning – der er bare ét problem: PET afviser, at manden, hun mistænker som terroristen, er den rigtige. Dét er opskriften på en ret dårlig dag i agentland, men heldigvis får Sigrid hjælp af en grundig tysk agent, Felix, i sin kamp for at sikre den nationale sikkerhed.

Afdeling Q på skåwnsk?

En dårlig dag for en ambitiøs krimiefterforsker? Det er den dag, hvor din chef giver dig besked på at rykke dit skrivebord ned i kælderen, fordi du ”har fortjent” at stå i spidsen for den nyoprettede afdeling for gamle, uopklarede sager, som ingen længere orker at beskæftige sig med. Til gengæld er det starten på mange gode krimiserier, og således måske også denne nye serie om Malmø-efterforskeren Leonora Asker, der i sit kældereksil finder interesse for en sag om små figurer, der er placeret i et modeltogslandskab. En af figurerne ligner tilsyneladende en kvinde, hvis kidnapning Leonora tidligere forgæves efterforskede. Leonora slår sig sammen med en ekspert i arkitektur og ’urban exploring’ i jagten på den ondskab, som synes at gemme sig bag den gamle, glemte sag. Er ’De bjergtagne’ mon starten på en slags Afdeling Q på skånsk?

En moppedreng af en opfølger

De fleste af os hørte første gang om Joël Dickers gådefulde krimihistorier med gennembrudsromanen ’Sandheden om Harry Quebert-sagen’ fra 2014. Nu er schweizeren med de halvlange bogtitler og de endnu længere romaner tilbage med en 600 siders opfølger til netop ’Harry Quebert’. I ’Alaska Sanders-sagen’ undersøger vores velkendte hovedperson, forfatteren Marcus Goldman, en gammel sag om mordet på en skønhedsdronning – blev ’gerningsmanden’ mon dengang uskyldigt dømt? Joël Dickers bøger anbefales til den tålmodige krimilæser, som ønsker fordybelse - og til gengæld vil blive belønnet med store læseoplevelser.


 

Vi ønsker god fornøjelse med sommerens krimihighlights, og så lige en sidste ting:

Er du ikke allerede tilmeldt nyhedsbrevet om alle vores nyeste krimi-indkøb? Du kan gøre det på nedenstående link og få krimi-anbefalinger som ovenstående - samt lister over alle de nyeste krimiindkøb -  sendt direkte til din mail-postkasse.