Anmeldelser og anbefalinger

Julis krimihighlights: Lollandsk lokalhistorie og 300% action

Krimiredaktør Jesper kaster et solbrillebeklædt blik på sommerens hotteste indkøb.

Af Jesper Marcussen

Du kender det. Ferien står for døren, og du leder efter netop dén krimi, der skal være følgesvend på stranden, ved poolen eller – syv, ni, tretten - i sommerhuset, mens regnen bare står ned i stænger. Men hvorfor nøjes med én? Eller to? Tag dog en hel stak… eller... som jeg plejer at svare, når nogen spørger om maxgrænsen for lån: ”Der er i princippet INTET i vores udlånsregler, der forhindrer dig i at bakke en lastbil op til bibliotekets indgang og læsse på.”

Her har du fem gode bud på, hvilke af vores sommerindkøb, der skal først op på ladet:


300% krimiaction 

Karateadvokaten Walther Rebernik var på vores 2020-liste over ”små” krimiforfattere, man skulle holde godt øje med, og oh boy, har bestseller-Walther gjort benævnelsen ”lille krimiforfatter” til skamme siden da. Efter sin slagkraftige Jæger-trilogi satte den gode Walther endnu skarpere fokus på det, han kender allerbedst, nemlig advokatbranchen og den københavnske underverden, da han opfandt sin uheldige antihelt, advokaten Jan Rose.

Her i andet bind i den nye serie er Rose tilbage i sådan nogenlunde kokainfri udgave og mere eller mindre ufrivilligt involveret i en politimands jagt på en kristen seriemorder, der optager bestialske videoer af sine ofre. Det hele foregår selvfølgelig med 200 km i timen og 300% over-the-top action.

Skotsk ø-mystik

En anden forfatter, der ved hver ny udgivelse sværmer om toppen af bestsellerlisten som en myggesværm om en blodfyldt sommerankel, er Julie Hastrup. Hastrup formår nemlig gang på gang at kreere os et velturneret krimiplot, og her er så endnu et af slagsen i tiende bind om Rebekka Holm:

En dansk kunstmaler begår tilsyneladende selvmord i sit øde beliggende stenhus på en skotsk ø. Datteren, der fluks rejser dertil, aner dog uråd og allierer sig med vores orlovsramte heltinde, Rebekka Holm, som hun tilfældigt mødte i flyet. Det lokale politi er selvfølgelig ikke til megen gavn, så Rebekka og datteren må tage sagen i egen hånd og stille hinanden det gode gamle spørgsmål: Var det mord? Og i så fald: Whodunnit?
 

Endnu en Klein krimiperle

Alle gode gange tre. Endnu en velskrivende dansk krimiforfatter, der dog i modsætning til de to førstnævnte ikke har ramt bestsellerlisterne helt så hårdt endnu. Men det kan vist kun være et spørgsmål om tid? I 2021 var vi her på redaktionen vældigt imponerede af Malene Kleins debut - og Mofibohit - ’Ved Babylons floder’, og vi er derfor ganske godt tilfredse med, at Maya Winther-serien med ’Ulveland’ endelig har fået sig en 2’er. 

Maya Winther er selvfølgelig tilbage og skal endnu engang samarbejde med den lettere uimodståelige FBI-agent Jack DeLuca om to mord, hvor ofrene er tatoveret bag ørerne og begge synes at relatere sig til tiden under Anden Verdenskrig. Stærk anbefaling til den historisk interesserede læser!

Uden sukker, tak

Endnu én til den historieinteresserede: Tonny Vorm, der tidligere mest har skrevet om cykelsport, har skiftet klinge for en stund og kastet sig over krimigenren. For et par år siden udkom ’Spor i sneen’, som var en spændende historisk og dokumentarisk krimi om Anden Verdenskrig på Grønland, og nu lander endnu en krimi af den historiske af slags.

I ’De navnløse’ er settingen Nakskov i 1897. På dette tidspunkt en aktiv havneby med en heftig sukkerproduktion og en pæn sjat polske roebønder i oplandet. Vi følger efterforskeren Georg Rosenkrantz, der bliver sat til at undersøge, hvorfor en nyfødt dreng er fundet død i en sø udenfor byen. Området er i forvejen plaget af gårdbrande og spædbørnsdrab, og Georg må alliere sig med Karen Sjællænder, der kender underverdenen, for at følge det dødelige sukkerspor. 
 

Mere skæg og blå briller

’Skygger på silkevejen’ lægger sig i slipstrømmen af en forfriskende trend med potente danske spionromaner med internationalt udsyn og nationalt indsyn. Tidligere FE-chef og ufrivillig genstand for andres opmærksomhed, Lars Findsen, har allieret sig med halvdelen af A. J. Kazinski, Jacob Weinreich, i kampen for at skrive en bestseller.

I ’Skygger på silkevejen’ forsøger FE at infiltrere en kinesisk delegation med fordækte, grønlandske interesser. Weinreich plejer at skrive så driftssikkert som et ti-spand på indlandsisen, og Findsen må siges at være den ypperste ekspert indenfor sit felt, så mon ikke denne spionthriller holder hele vejen til banken?

Er du mon typen, der vil slå ihjel for en god krimi?

Her til allersidst: Er du ikke allerede tilmeldt nyhedsbrevet om alle vores nyeste krimi-indkøb? Så kan du gøre det på nedenstående link. Så får du hver anden måned tilsendt artikler og lister over alle vores nyindkøbte krimier og spændingsromaner.