Bag om bøgerne: Kollektivromaner

Mød Anne Lise Marstrand-Jørgensen og Lea Løppenthin i samtale om kollektivromanen som genre og deres to forskellige bud på kollektivromaner af i dag, nemlig Løppenthins ’Livet går over sine bredder’ fra 2022 og Marstrand-Jørgensens ’Ræveår’ fra 2024.
Date
Tid
17:00 - 18:30
Sted
4. sal LIVE
Bibliotek
Hovedbiblioteket
Adresse

Krystalgade 15
1172 København K
Danmark

Det kan du opleve

Er kollektivromanen på vej tilbage?

Historisk set havde kollektivromanen sin storhedstid i 1920’erne og 30’erne og var et udtryk for et fokus på det sociale og kollektive i samfundet som også var et stærkt ideal i tidens politiske bevægelser. Det var også en måde at repræsentere samfundsgrupper og -klasser hvis historier og virkelighed ikke ellers fik plads i litteraturen.

Og netop det virker til, at have en appel i dag, hvor kollektivromanen som form også giver stemme til ufortalte vidnesbyrd og udgrænsede historier fra stemmer eller samfundsgrupper som ikke før er blevet hørt.

Om forfatterne

Anne Lise Marstrand-Jørgensen (f. 1971) debuterede i 1998, og har siden gjort sig bemærket med en lang række digtsamlinger og romaner, herunder flere historiske romaner om stærke kvindeskikkelser. Marstrand-Jørgensen er aktuel med kollektivromanen "Ræveår" fra 2024.

Forlaget skriver: "Læsø 1780. Mellem hede og klitter, på den yderste del af øen, lever en gruppe kvinder. De ejer husene, kører hestevogne, passer dyr og børn og dyrker den sandede jord. Deres mænd og sønner er på havet og kommer sjældent hjem. (...) ”Ræveår” er en kollektivroman om kvinder, der får det lille øsamfund til at fungere. Om et dramatisk liv, hvor man kun kan overleve ved at holde sammen."

Lea Marie Løppenthin (f. 1987) debuterede i 2014, og har siden udgivet flere anmelderroste digtsamlinger og romaner. Løppenthin er aktuel med digtsamlingen "Løven og Klagen" fra 2024, og vil denne aften tale med udgangspunkt i sin kollektivroman "Livet går over sine bredder" fra 2022. 

Forlaget skriver: "Felix fra Bruxelles tager toget til København for at besøge sin bedste veninde, men ender til begravelse i Maribo. Begravelsen foregår hos bedemandsvirksomheden Cyklus, der komposterer de afdøde i en sekulær og klimavenlig proces. Her er Ole nyansat som ritualkonsulent og forsøger at tage hånd om de pårørende og sig selv. Jill, Rahim og Ulrikke er gartnere i Cyklus’ haver og er kommet til verden under meget usædvanlige omstændigheder. (...) "Livet går over sine bredder" er en kollektivroman om jord, udbytning, dødsriger og længsel."

Samtalen modereres af Tanne Schlosser Søndertoft.

Om serien

Hvordan bliver bøgerne, vi læser, til?

I arrangementsrækken ’Bag om bøgerne’ bliver vi klogere på bøgernes vej fra idé, over skriveproces, til udgivelse. Vi bevæger os ind i forfatternes skrivehuler, redaktørernes værksteder og forlæggernes kontorer. Vi giver os god til at dvæle, nørde og være nysgerrige og der er altid plads til spørgsmål fra publikum.

Praktisk info

  • Arrangementet foregår på LIVE på Københavns Hovedbibliotek. 4. sal, Store scene.
  • Arrangementet begynder kl. 17.00 og slutter omkring kl. 18.30.
  • Arrangementet er gratis og uden pladsbilletter. Bemærk, at udsynet til scenen er begrænset fra visse pladser. Derfor vi anbefaler, at man kommer i god tid. Vi åbner til salens siddepladser kl. 16.30.

Find vej

Fra Hovedbibliotekets Centralsal finder du sceneområdet på 4. sal på følgende måder:

  • Tag elevatoren, som du finder på din højre hånd, når du træder fra Krystalgade ind i Centralsalen. Scenen er til højre, når du træder ud af elevatoren.
  • Tag trapperne som du finder på din højre hånd, når du træder fra Krystalgade ind i Centralsalen. Følg trapperne op til fjerde. Scenen er til højre, når du træder ud på etagen.
  • Følg rulletrapperne op til 3. sal. For enden af sidste rulletrappe går en trappe på din højre side op til 4. sal. Gå til højre for at komme til sceneområdet.