Tips til læsning for de mindste

Vi har samlet tre gode råd til læsning med de mindste.

Tips til læsning er udviklet og skrevet af Amanda Sandegaard - lingvist og litterat specialiseret i børns sprog og litteratur. Her deler hun tips og tricks til hvordan forældre og andre voksne kan sætte litteraturen i spil sammen med børn. 
 

1. Læs, læs, læs!

Det vigtigste er at starte tidligt med læsningen. Læs højt for dit barn – også selvom det ikke forstår så meget endnu. På den måde bliver læsning gjort til en naturlig og hyggelig aktivitet. Bliv ikke bekymret, hvis I ikke når igennem en hel bog hver gang. Lidt læsning er bedre end ingenting, og i de første år er det vigtigt, at læsningen er lystdrevet. Lad også gerne dit barn se dig læse. Børn imiterer ofte deres forældre, så hvis du viser glæde for bøger, vil dit barn højst sandsynligt følge trop.
 

2. Pegebøger

Pegebøger et godt sted at starte for de yngste børn. Der er pegebøger med og uden tekst, pegebøger med låger, i små og store formater og om alverdens emner. De er relativt korte og passer til det lille barns koncentrationsevne. Samtidig giver billederne noget for barnet at kigge på og for dig som forælder noget at tale om.  Børn finder stor glæde ved gentagelser, og genkendelse af en bestemt figur eller vending fra en bog kan skabe megen begejstring. Her giver seriebøger mor og far et alternativ til at læse den samme bog igen og igen. 
 

3. Spændende højtlæsning

Der er naturligvis stor forskel på at læse højt for en 0-årig og en 2-årig. Dog findes nogle generelle fif, som kan gøre højtlæsningen ekstra spændende for både dig og dit barn. Først og fremmest er det vigtigt at tale langsomt og tydelig, så barnet får så mange ord og lyde med som muligt. Leg også gerne med din stemme. Brug forskellige tonelejer, hvisk, lav lydeffekter og sig de samme lyde som dyrene på billederne. Dit barn vil finde det underholdende og vil helt sikkert eksperimentere med at sige de samme lyde. Det er også godt at stoppe op undervejs. Giv barnet tid til at pege, pludre og bladre og relater det efterfølgende til billederne, historien eller hverdagen. På den måde kommer læsningen til at føles som en leg.