Søren Jessen - en forfatter du skal kende
Søren Jessen har netop modtaget Gyldendals Børnebogpris 2019 for sit forfatterskab der med humor og alvor udfordrer og vækker fantasien. Jessens udgivelser spænder bredt fra billedbøger, til klimafiktion og science fiction til graphic novels for unge.
Af Pernille Hartfelt
Vi har spurgt Søren Jessen hvor han finder inspirationen til at vække fantasien hos børn og unge.
Hvilken litterær helt havde du som barn?
Mine forældre læste ikke for deres børn, da vi var små, så det var først da jeg selv begyndte at læse, at jeg fik øjnene op for bøgernes magi. Jeg husker især et grineflip jeg fik over Bjarne Reuters "Rent guld i posen". Men ellers var jeg mere til opdagelsesrejser og store eventyr som dem man finder i Jules Vernes bøger. Jeg læste også min fars gamle Tarzanbøger. Tarzan var nok lidt af en helt for mig.
Hvilke danske børnebøger har gjort størst indtryk på dig det seneste år og hvorfor?
Tegneserien "Zenobia" af Morten Dürr og Lars Horneman er ret fantastisk. Det er en bog om et svært, ubehageligt emne, som de løser utrolig flot. De viser, at bøger for børn kan handle om selv de mørkeste ting, bare historien er fortalt godt - og i det her tilfælde også tegnet godt. Men gode børnebøger er mange ting. Det kan også være helt anderledes sjove historier som for eksempel Strids bog "Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor". Det er en historie man bare bliver glad af.
Hvordan finder du inspiration til de bøger du skriver? Hvorfor skriver du bøger til børn?
Ting jeg selv ser, hører eller oplever er det der inspirerer mig mest. "Bange for alt" fik jeg idéen til efter at have tilbragt en weekend sammen med en ven, som virkelig er bekymret af natur. "Liv på spil" blev til, fordi mine egne sønner spillede GTA og jeg kiggede dem over skuldrene. Børn er et helt unikt publikum, som man kan få med på den værste - bare det er skrevet godt nok.
Hvad håber du børn får ud af at læse dine bøger?
At de kommer til at fundere over ting, de ellers ikke ville have skænket en tanke. Det er det litteratur kan. Give læseren et indblik i en anden persons tanker, følelser, liv eller i en helt anden verden. Jeg synes det er fascinerende at skabe helt andre verdener. Som i robottrilogien "Det blå blod" der foregår i en fremtid, hvor der er robotter overalt. Eller "Ørkenfeber" der foregår i en fremtid hvor klimaet er gået amok, og ørkenen har bredt sig og har begravet alle byer i sand.
Hvad er du i gang med at skrive lige nu?
En meget illustreret børnebog med titlen "Fiskepigen". Manuskriptet er mere eller mindre skrevet, men jeg er i gang med tegningerne, og de ændrer også på manuskriptet, så det er ikke helt færdigt. Den kommer til at ligne min bog fra sidste år, "Vildnis og tropehjelm," en smule, men der bliver endnu flere tegninger og mindre tekst. Og historien er selvfølgelig helt, helt anderledes. Det bliver noget med fisk, kan jeg afsløre.
Hvornår udkommer din næste børnebog?
Fiskepigen udkommer til foråret 2020. Næste år udkommer der også et par nye bøger i serien om "Historier fra Smørhullet".
Vi har samlet et udvalg af Søren Jessens bøger herunder. Der er billedbøger der inviterer med på surrealistiske drømmerejser eller tager fat i den helt nære hverdag og lægger op til en snak om frygt, mod og livsanskuelser. Til de større børn har Søren Jessen bl.a. skrevet spændende klimafiktion, den anmelderroste og actionmættetede science fiction serie "Det blå blod" og en spændende graphic novel til unge om magt og computerspil. Nederst på listen finder du også et par af de børnebøger der har gjort indtryk på Søren Jessen.