Børn og unge

Vi elsker bøger: Sproget i ungdomslitteraturen

Hør om hvorfor forfatter Nanna Foss valgte at genskrive sin serie SPEKTRUM da den skulle genudgives

Af Tanne Schlosser Søndertoft

Tags

Børnebogcast Podcast Børn 10-12 år Unge 13-16 år Vi elsker bøger

Sprogets magt i ungdomslitteraturen

Verden flytter sig og litteraturen rykker med, også eller måske især børnelitteraturen. Vi er dykket ned i maskinrummet for at tage hul på samtalerne omkring hvordan vi som fagpersoner, bibliotekarer, lærere og forældre gør litteraturen, biblioteket og samlingen inkluderende for alle børn.

Denne podcast er produceret i forbindelse med afholdelsen af Københavns Bibliotekers årlige børnelitteraturfestival Vi elsker bøger.

Serie gås efter i sømmene for ekskluderende sprogbrug

Sidste år skabte forfatter Nanna Foss røre, da hun valgte at gå sin fantasyserie efter i sømmene i forbindelse med en genudgivelse. Her har vi sat Nanna i samtale med sin redaktør Sara Ejersbo og børnebibliotekar Kathrine Pachniuk om den opdaterede udgave af Spektrum-serien og hvordan små ændringer kan gøre en stor forskel for at læsere føler sig velkomne i universet og man som forfatter ikke reproducerer ekskluderende og problematisk sprogbrug.

"Jeg vurderede om det stadig var tidssvarende at tale om Ipods, eller om det var passende at skrive f.eks. skrige som en tøs, skizofren som en kæk bemærkning eller spasser", siger forfatteren Nanna Foss. "Pigerne fik næsten aldrig de gode ideer eller havde initiativet i, da den første bog udkom i 2014", siger redaktør Sara Ejersbo.

Hør Børnebogcast her på siden eller der hvor du normalt lytter dine podcasts. 

Om podcasten

Tilrettelagt af Claus Vittus & Kathrine Pachniuk

Musikken: A Classic Noir – af Mary Riddle

Sign af Loving Caliber

(Link til Epedemic Sound hvor musikken er fra.) 

Børnebogcast er et tilbud fra Københavns biblioteker, hvor børnebibliotekar Julie Arndrup med gæster inspirerer til læsning. Hvad kan børnene selv læse, og hvad kan du læse højt, når I har været igennem alt det, du husker fra din egen barndom? Hvad er der kommet af nyt og hvad er godt? Der kommer ca. 10 episoder om året og de er temabaserede, så du kan finde lige det emne der er relevant for dig og din familie.

Du kan holde øje med Børnebogcast på Københavns Børnebibliotekers Facebook.