Anmeldelser og anbefalinger

Pageturners: Når siderne vender sig selv

Krimiredaktør Laura anbefaler søvnstjælerkrimier, du umuligt vil kunne lægge fra dig i de lange, lyse sommernætter.

Af Laura Noszczyk

Tags

Tema - Krimi Krimi

Elsker du at blive suget ind i en historie, der er så spændende, at du ikke kan lægge bogen fra dig igen? Og giver ferien dig mulighed for at læse løs i de lange, lyse sommernætter? Krimiredaktør Laura Noszczyk har samlet en liste på fem nervepirrende pageturners, som alle har det til fælles, at siderne vender sig selv, og får dig til at glemme verden omkring dig. Det vil sige… medmindre du bliver så skræmt og paranoid af de twistede historier og karakterer, at du slet ikke KAN falde i søvn efter at have læst dem! 

Med korte kapitler, højt tempo, et anslag der pirrer din nysgerrighed og et minimalistisk men alligevel overbevisende persongalleri, gør en pageturner nemlig alt hvad den kan for at holde dig i et jerngreb og at fastholde din opmærksomhed side for side for side…. Lige indtil du når frem til den forløsende slutning. Jovist, det er i bund og grund opskriften på alle krimier, men når det gælder en ægte sidevender, så er dette skruet helt op på max.


Vild vandretur og morderisk menneskenatur

Naturen kalder i Ulf Kvenslers vandreturskrimi ”Sarek”, hvor tre gamle og én ny ven i fællesskab drager til ét af Nordsveriges mest barske højfjeldsområder. Et område der kræver alt af sine besøgere, og hvis vildskab man absolut ikke skal lege med. Allerede tidligt på turen står det klart, at de smukke og imponerende omgivelser ikke kun vil få modspil af vejrets luner, men også af de mørkere sider af menneskets natur. Turen gennem Sarek kræver meget af de vandrende, og i takt med at facaderne krakelerer, smuldrer også gruppedynamikken, og det får fatale konsekvenser for vennerne.

Ulf Kvensler fik i 2022 Det Svenske Kriminalakademis debutantpris for ”Sarek”, og det mærkes tydeligt at han er en erfaren historiefortæller. Som instruktør og manuskriptforfatter har han været med til at skabe de populære svenske serier ”Solsidan” og ”Familien Löwander”, og det er glædeligt at se at krimigenren også passer ham vel. 

Skærgård, skriveblokering og sommermassakre

Lidt længere nede i Sverige bearbejder krimiforfatter Julia Malmros, i John Ajvide Lindqvists roman ”Skriften i vandet”, sin skriveblokering med at drage væk fra Stockholm og ud i den ellers så stille og rolige Skærgård. Planen om et ensomt research- og skriverefugium bliver dog spoleret, da lyden af fuglefløjt og bølgeskvulp erstattes af maskinpistolsalver, og pludselig er Julia, som også er tidligere politibetjent, viklet ind i opklaringen af en midsommer-massakre. Ensomt bliver det heller ikke, for historien byder på én af de mest akavede (og måske moderne?) romancer, da hackeren Kim Ribbing inviteres ind i opklaringen. Selvom Skærgården er omdrejningspunkt for tragedien, så tager historien os rundt i verden til Shanghai, Cuba og en norsk olieplatform.

John Ajvide Lindqvist har tidligere skrevet stille og lidt finurlige gysere, men han ved tydeligvis hvad der skal til for at komponere en nervepirrende krimi!

Houseswapping fra helvede

Er din feriebolig en byttebolig, og bor der i skrivende stund fremmede mennesker i dit hjem? Så er du i højrisikozonen for at blive paranoid når du læser Airbnb-thrilleren ”Byttet” af Stefan Ahnhem. Her bevæger vi os mellem Skærgården og Santa Cruz, når to par bytter feriebolig på tværs af Atlanten. Parrenes romantiske planer udvikler sig dog til reelle mareridt, hvor virkelighedsopfattelsen twistes, badeværelsesafløbet render over – og hvor skjult videoovervågning i soveværelset er ét af de mindst uhyggelige indslag. Som flødeskum på toppen får historien en ekstra twist når Ahnhem i sin epilog antyder at det hele udspringer af en sand historie. 

Stefan Ahnhems mål er at holde sine læsere helt ude på kanten af sædet, og det gør han absolut med denne urovækkende thriller. Vi kan blot håbe at det ikke står helt så slemt til i forhold til dit eget ferieboligbytte….

Aerofobisk flyvetur og katarsisk krydstogt

Lider du af flyskræk eller hydrofobi, eller er du generelt skeptisk overfor transportmidler? Så kan du sikkert relatere til hovedpersonerne i Sebastian Fitzeks neglebidende thrillers ”Passager 23” og ”Plads 7A”. Kun en tåbe frygter ikke havet, siges det, og den sætning lever hovedpersonen i ”Passager 23” efter, lige indtil han bliver inviteret med på et krydstogt, hvor han har mulighed for at lære mere om mordet på hans søn og kone fem år tidligere. En pige, en bamse og en søgen efter svar, der kun bliver mere og mere klaustrofobisk hvor hver side du vender. Klaustrofobisk er det også i ”Plads 7A”, som er den farligste plads ombord på et fly. Som i Fitzeks andre thrillers er man konstant i tvivl om, hvad der er op og ned, og man får ikke ro før man ved hvordan det hele ender. Det er skizofrent, paranoidt, hæsblæsende og voldsomt, og slet ikke for sarte sjæle der ønsker at drømme sødt i sommernatten!

Sebastian Fitzek er en af Tysklands bedst sælgende krimiforfattere, og flere af hans krimier er nu heldigvis blevet oversat til dansk. Fitzek har som den første og eneste tyske forfatter modtaget den store europæiske krimipris, The Ripper Award, der hidtil primært er gået til nordiske forfattere. 

Bacillebefængt badetur i Seinen

Vi afslutter ferien og rækken af højspændte pageturners i byernes by, Paris, hvor det de sidste 100 år har været forbudt – og lig med et latent dødsønske – at bade i Seinen. I virkelighedens Paris står OL for døren, og bystyret har derfor valgt at rense den kriminelt colibakteriebefængte flod. I Guillaume Mussos fiktive univers er det dog ikke baciller der tager livet af ”Den ukendte kvinde fra Seinen”, som i første omgang slet ikke er død, men siden hen viser sig at have været død i et år. Fundet af den identitetsløse kvinde bliver startskuddet på en forskruet og hektisk historie, hvor fiktion og virkelighed koges sammen til en syret bouillabaisse af rænkespil, skuespil, identitetstyveri og græsk mytologi. 

Guillaume Musso er én af Frankrigs mest produktive krimiforfattere, og han forstår virkelig at drive en historie frem i det helt rigtige tempo. Med en mor der var bibliotekar, er Musso vokset op med bøger omkring sig, og kærligheden til litteratur skinner tydeligt igennem i flere af hans krimier, bl.a.  ”Pigen i labyrinten”, der foregår i New York. 

Er du mon typen, der vil slå ihjel for en god krimi?

Her til allersidst: Er du ikke allerede tilmeldt nyhedsbrevet om alle vores nyeste krimi-indkøb? Så kan du gøre det på nedenstående link. Så får du hver anden måned tilsendt artikler og lister over alle vores nyindkøbte krimier og spændingsromaner.