Tips til læsning for de 10-12 årige

De fleste børn læser mindre og mindre med alderen. Så her får du nogle fifs til at holde fast i læsningen på en positiv måde.

Tips til læsning er udviklet og skrevet af Amanda Sandegaard - specialist i børns sprog og litteratur. Her deler hun tips og tricks til, hvordan forældre og andre voksne kan sætte litteraturen i spil for og sammen med børn. 
 

1. De rigtige bøger

Det er altid vigtigt at vælge de rigtige bøger til sit barn. Men det er ekstra vigtigt i forhold til de 10-12-årige, der læser mindre og mindre, men – ifølge dem selv – ville læse mere, hvis emnet interesserede dem. 

Der er flere forskellige måder at hjælpe på. Du kan f.eks. gå på jagt i de 10-12-åriges yndlingsgenrer: humor, seriebøger samt fantasy og science fiction. Husk også gerne, at korte historier med billeder og tegninger hitter. 

Hvis det alligevel ikke lykkes at finde den rigtige bog, er det værd at anerkende, at læsning af tekster på nettet, e-bøger og lydbøger også gælder som "rigtig” læsning. Specielt hvis det er den mest naturlige måde for dit barn at læse på.
 

2. Inspiration fra nye steder

Efterhånden som børn bliver ældre, fylder venner og fritidsinteresser mere, og det bliver vanskeligere at finde tid til læsning. Heldigvis er det hos venner og fritidsinteresser samt i film, serier og på nettet, at børnene finder inspiration til deres læsning.

Måske kan I finde en bog om/af dit barns yndlings-youtuber? Eller findes serien, der blev bingewatchet i weekenden, også som bog? Måske er der endda skrevet bøger om det spil, som det meste af fritiden bruges på? Børn tiltrækkes i høj grad af universer – også på tværs af medier – så overvej, hvor der kan findes en åbning til læsning her.
 

3. Har du talt om en bog i dag?

Når børn er små, taler man ofte om, hvad de læser, men med tiden gøres det mindre og mindre. Samtaler skaber imidlertid en forbindelse mellem læsning og barnets hverdag og er vigtige for, at læsningen føles relevant.

Har du svært ved at starte samtalen om læsning, kan du prøve at sætte følelserne i fokus. Fik bogen dig til at grine, græde eller noget helt tredje? Børn vælger nemlig både serier og bøger ud fra, hvilke reaktioner de skaber – gerne på kort tid. Måske kan det også være sjovt for barnet, at I læser samme bog på samme tid. Så kan I aflure hinandens reaktioner undervejs.