Foredrag og debat

Teleskopet – vores øje til universet

Hør professor i astrofysik, Hans Kjeldsen og museumsinspektør ved Science museerne, Hans Buhl, fortælle om teleskopets historie og hvordan det er nøglen til at forstå universet.
Alle er velkomne, når vi livestreamer naturvidenskabelige foredrag direkte fra Aarhus Universitet.
Tid
19:00 - 21:00
Sted
Arrangementslokalet på 1. sal
I samarbejde med
Aarhus universitet
Adresse

Krabbesholmvej 3
2700 Brønshøj
Danmark

Om foredraget

Menneskets syn på universet blev ændret for altid, da den italienske fysiker og astronom Galileo Galilei for godt 400 år siden rettede en primitiv kikkert mod nattehimlen. For han så detaljer på himlen, som intet øje før havde set. Siden da har udviklingen af astronomiske teleskoper til stadighed flyttet grænsen for vores erkendelse af universet.

Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder. Ved at analysere det lys som forskellige teleskoper indfanger kan vi også få viden om bl.a. big bang og universets udvidelse, om galaksers rotation, om stjerners grundstofindhold, temperatur og opbygning – og om de har exoplaneter omkring sig.

Hør videnskabshistoriker Hans Buhl og astrofysiker Hans Kjeldsen fortælle om kikkertens udvikling, og hvordan den virker. De giver også eksempler på nogle af de fascinerende objekter og fænomener i universet, som vi kan se takket være vor tids avancerede teleskoper, både jordbaserede kæmpeteleskoper og James Webb-rumteleskopet.

I foredraget får du altså ikke kun historien om kikkerten men også fortællingen om hvordan den har hjulpet os til vores nuværende forståelse af universet.

 

Hold øje med efterårets livestream

Foredraget livestreames direkte fra Aarhus universitet, og er en del af en række livestreamede foredrag, du kan deltage i dette efterår. 

Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.