
Tags
Tema - Klassikere- Date
- Tid
- 16:00 - 17:00
- Sted
- 4. sal LIVE
- Bibliotek
- Hovedbiblioteket
- Adresse
-
Krystalgade 15
1172 København K
Danmark
Det kan du opleve
Hvorfor er Victoria Benedictssons roman ’Penge’ fra 1885 interessant for os i dag? Det spørgsmål undersøger vi sammen med forfatter og feministisk debattør Emma Holten.
I sit forord til Gyldensdals genudgivelse af ”Penge” fra 2025, skriver Emma Holten: ”I en tid, hvor neokonservative kvinder på TikTok lifligt og æstetisk hylder det frivilligt ”traditionelle liv” som husmor uden en egen indkomst, er ”Penge” en feministisk påmindelse bøjet i neon. Det har været en magtkamp for kvinder at få ”deres eget værelse”, som Virginia Woolf kalder det. Ikke bare til at sove i, men til at tænke i.”
Med sit kritiske blik på samfundets fortsatte undertrykkelse af kvinder og minoriteter, ikke mindst med tanke på ligeløn og ”usynligt arbejde” for øje, vil Holten tage os med ind i Benedictssons univers og måske pege på, hvorfor en klassiker fra 1885 også siger noget om nutidens kapitalistiske samfund.
Om Victoria Benedictsson
Svenske Victoria Benedictsson (1850-1888) nåede i sin korte tilværelse at leve mange liv både som postmester-hustru, stedmor til fem og mor til to børn, og senere forfatterinde (dog under pseudonymet Ernst Ahlgren) og nær ven af Georg Brandes i København, før hun tog sit eget liv i 1888 kun 38 år gammel.
Benedictssons forfatterskab beskæftiger sig med sociale spørgsmål og kvinders position i samfundet. Hun betragtes som en af de vigtigste kvindelige forfattere i Det moderne gennembrud, og var en forfatter, som gik til tidens problematikker som kvindefrigørelse og ægteskabsproblemer med en naturalistisk lup.
Romanen ”Penge” regnes for et Benedictssons mest oplagte bidrag til gennembrudslitteraturen.
Om Emma Holten
Emma Holten er dansk-svensk forfatter, foredragsholder og feministisk debattør. I 2024 udgav hun bogen ”Underskud – om værdien af omsorg” som forsøger at italesætte alle de mange manglende metoder til at bestemme værdien af omsorg. Holten vil lave et opgør med prissætningen af menneskers – især kvinders – usynlige arbejde i samfundet. Bogen modtog Politikens Litteraturpris 2024 i kategorien ”Den fælles samtale”.
Om Genopdaget
I serien ’Genopdaget’ sætter Hovedbiblioteket fokus på klassikere.
Vi har udvalgt en række forfattere og værker, som af forskellige årsager har været oversete herhjemme eller i en årrække været glemt, men som vi synes fortjener en masse nye læsere og opmærksomhed.
Vi beder en række danske oversættere, forfattere, litterater og bibliotekarer i deres egenskab af fans og læsere om at fortælle os om, hvorfor disse bøger bør læses af alle i dag.
Praktisk info
- Arrangementet foregår på LIVE på Københavns Hovedbibliotek. 4. sal, Store scene.
- Arrangementet begynder kl. 17.00 og slutter omkring kl. 18.00.
- Arrangementet er gratis og uden pladsbilletter. Bemærk, at udsynet til scenen er begrænset fra visse pladser. Derfor vi anbefaler, at man kommer i god tid. Vi åbner til salens siddepladser kl. 16.30.
Find vej
Fra Hovedbibliotekets Centralsal finder du sceneområdet på 4. sal på følgende måder:
- Tag elevatoren, som du finder på din højre hånd, når du træder fra Krystalgade ind i Centralsalen. Scenen er til højre, når du træder ud af elevatoren.
- Tag trapperne som du finder på din højre hånd, når du træder fra Krystalgade ind i Centralsalen. Følg trapperne op til fjerde. Scenen er til højre, når du træder ud på etagen.
- Følg rulletrapperne op til 3. sal. For enden af sidste rulletrappe går en trappe på din højre side op til 4. sal. Gå til højre for at komme til sceneområdet.