Københavns historie

Da kultusministeren gik på horehus - 1885

Den flamboyante godsejer og kultusminister Jacob Scavenius, er centrum for årtiets største skandale. En skandale der ryster det borgerlige samfund, hvor kristendom, moral og ægteskab hyldes, men samtidig ignoreres den stigende prostitutionen i København

Af Berit Freyheit

Tags

Podcast Bag om København

Scavenius standser udfor Knabrostræde 24 – ser sig hurtigt omkring og går ind i opgangen. Vinduet på første sal åbner og en knaldende champagneprop runger i den smalle gade.

En halvanden time senere forlader han opgange – ser sig om hurtigt – og går ned mod Kongens Nytorv. Landets kultusminister, landets kirkeminister, en gift mand, har været på horehus!

Og han bliver set af en partifælle:

Jeg vil nu tillade at spørge den danske Folkekirkes primas, Danmarks kultusminister, den mand, der står i spidsen for præster og lærere her i landet, om ikke det er at gøre nar af ægteskabet, om ikke det er at sparke moral og religion over ende, om ikke det er at forhåne Gud og mennesker, når han, kirkens øverste tjener, går på horehus?

Jacob Scavenius og partiet Højre kæmper med alle midler imod at det pikante besøg, får konsekvenser.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Ledsagende tegning: Alfred Schmidt

I podcastserien ”Bag om København” præsenterer Københavns Biblioteker fortællinger, der pirrer nysgerrigheden og udvider din forståelse af København, af Danmark, af vores fælles fortid. Københavns historie er fyldt med drama, intriger, gys gru og kærlighed - og uforglemmelige skikkelser, der har formet ikke kun byen, men også resten af Danmark. 

Perfekt til: Historieinteresserede, københavnere og byens gæster - og alle, der elsker en god historie

Historierne er skrevet og fortalt af Berit Freyheit for Københavns Biblioteker

Musik: Epidemic Sound