Litteratur og lyrik

Køn og ligestilling - bøger, der har gjort en forskel

Vi ved ikke hvor Nora gik hen, men vi ved måske heller ikke helt hvorfor hun gik?

Af Bente Jensen

Tags

Tema - Køn og kønsroller

Der er skrevet mange bøger om kvinder. Kvinder som Nora, der gik og bøger om kvinder, der ikke havde modet eller muligheden for at gå.

I litteraturens verden har vi unik adgang til andres tanker, følelser og bevæggrunde. Når vi læser, kan vi et kort øjeblik blive en del af en andens virkelighed og se tingene fra nye vinkler. Derfor er litteraturen også et oplagt sted at søge hen, når vi vil lære mere om store og komplekse menneskelige emner som f.eks. køn, kønsidentitet og kønsroller.

Vi bringer her en række af værker, som på den ene eller anden måde har gjort en forskel. Bl.a. Germaine Greers "The Female Eunuch", som selv i dag deler feminister. Den får stadig folk til at tænke over og diskutere vigtige spørgsmål. Greers indsigt, selvom den ikke altid er strengt nøjagtigt, og hendes brændende sprog fårs os til at reflektere dybere over kvindernes status og arten af ​​kønsrelationer. Værker, der fra hver deres tid og på vidt forskellige måder har gjort en litterær forskel i spørgsmålet om køn og den enorme indflydelse, kategorien har på vores forskellige måder at møde og opleve omverden på.