Tips til læsning for de 6-9 årige

Sæt litteraturen i spil sammen med børnene. Vi har her samlet tre gode råd til læsning med de 6-9 årige.

Læsning kan hurtigt blive lig med læsetræning, når barnet starter i skole. Der er dog flere punkter, hvor du som forælder kan hjælpe den gode læseoplevelse og læselysten på vej.

Tips til læsning er udviklet og skrevet af Amanda Sandegaard - lingvist og litterat specialiseret i børns sprog og litteratur. Her deler hun tips og tricks til hvordan forældre og andre voksne kan sætte litteraturen i spil sammen med børn. Vi har her samlet tre gode råd til læsning.
 

1. Husk højtlæsningen

Selvom dit barn i denne alder begynder at læse selv, er det en god idé at holde fast i højtlæsningen. For det første giver det jer en hyggelig stund sammen, hvor det ikke handler om læsetræning. For det andet sikrer højtlæsningen, at barnet fortsat hører gode historier og nye ord. Mange bøger til begynderlæsere er baseret på lette, lydrette ord og har mere vægt på ordene end handlingen. Højtlæsning af billedbøger eller kapitelbøger er derfor et godt alternativ hertil. Desuden kan højtlæsning hjælpe til at opdele de berømte 20 minutters læsning om dagen, så det ikke kun er barnet, der læser. Måske kan I endda skiftes til eller hjælpe hinanden med at læse højt.
 

2. Stå på tæer

Mange børn stræber opad, når de læser. De vil gerne læse sværere og mere voksne bøger, end hvad der er passende i forhold til læseniveau og indhold. Samtidig får børn meget ud af at stå på tæer i deres læsning. De skal udfordres, så de udvikler sig, og de motiveres af at læse hen imod noget bestemt. Som forælder kan det være vanskeligt at finde balancen mellem det passende og det tilpas udfordrende, så ens barn bliver ved med at være motiveret til at læse. Her kan bogens udseende hjælpe. En tyk bog med hårdt omslag, er nemlig sejere at have læst end et tyndt letlæsnings-hæfte. Derudover findes der en del læs-selv udgaver af børnebøger så som Villads fra Valby eller Vitello. Hvis barnet tidligere har fået disse bøger læst højt, kan det altså være motiverende selv at kunne læse om karaktererne.
 

3. Ikke kun klassikere

Når ens barn begynder at læse, er det fristende at kaste sig direkte ud i sine egne barndomsfavoritter så som f.eks. De 5 bøgerne eller Harry Potter. Bøgerne er gode, men man risikerer at starte for tidligt, så barnet enten ikke forstår eller sætter pris på dem. Gem derfor gerne de gode oplevelser, til barnet er klar. Ved at fokusere på sine egne favoritter kan man også komme til at læse mange ældre bøger, og børnene kan opleve, at deres egen hverdag ikke spejles i fortællingerne. Af den grund er det en god idé også at læse nyere bøger. Heldigvis udkommer der mange nye titler hvert år, og du kan få inspiration ved at tilmelde dig Københavns Bibliotekers nyhedsbrev, eller ganske enkelt ved at spørge din lokale børnebibliotekar.