Litteratur og lyrik

Lincoln Highway - en fortælling fra 50'ernes USA

’Lincoln Highway’ er skrevet af den amerikanske forfatter Amor Towles. Det er Towles tredje roman.

Af Bent Bjørnskov

Tags

Litteratur

Han debuterede i 2011 med ’Rules of Civility’, som foregår i depressionens New York og handler om stræben og overlevelse. I 2016 udkom ’A Gentleman in Moscow’ (En gentleman i Moskva), som handler om Grev Alexander Rostov, som i 1922 bliver idømt livsvarig husarrest på Hotel Metropol i Moskva, hvor han tilpasser sig degradering fra suite til 9 kvadratmeter og et job som tjener.

Nu er Amor Towles så aktuel med ’Lincoln Highway’. Vi er i Nebraska i 1954, hvor Emmett Watson netop er blevet løsladt fra en arbejdsfarm for ungdomskriminelle. Hans far er netop død og familiegården overtaget af banken. Hans plan er at rejse til Californien sammen med lillebroderen, otte-årige Billy, hvor de kan starte på en frisk. Men uforudsete hændelser sender dem på lidt af en omvej og et eventyr venter dem forude.

’Lincoln Highway’ er en dannelsesroman, som udspiller sig over ti dage og er fortalt fra forskellige synspunkter. Den har flere lag, hvor uheldige og uventede begivenheder fører til møder med figurer fra mange forskellige samfundslag.

Amor Towles formår at konstruere karakterer, som på én gang er behæftet med fejl, men også er elskelige og fascinerende.

Romanen er fra 2021 og oversat til dansk i 2023.

Lincoln Highway er i øvrigt USA’s ældste kyst-til-kyst vej som løber fra New York City til San Francisco.