Københavns historie

Mindetavle for klubmand

B93 er en ægte Østerbroklub med en lang historie. I årene efter at B93 blev stiftet, var I.C. Gandil en af de centrale personer i organisering af klubben og af idrætten i København.

Af Sune Hundebøll

I.C. Gandil (Johan Christian Gandil) blev født 1865 i Ringe og døde i 1915 i Klampenborg. Faderen, læge Johan Peter Gandil døde da I.C. Gandil var otte år gammel. Moder flyttede til Kalkbrænderivej på Østerbro.

I.C. Gandil fik en uddannelse om lærer. Han var lærer i matematik og fysik ved Borgerdydskolen på Østerbro. Han blev aldrig gift, men brugte i stedet en del tid på B93.

B93

På Café Pedersborg i Odensegade mødtes en snes personer den 19. maj 1893. Da de forlod Café Pedersborg igen, havde de stiftet "Cricketklubben af 1893".

Mødedeltageren var cricketspilere fra de fodbold- og cricketklubber, Melchioranernes Boldklub og Østerbro Boldklub, som begge var gået ind indenfor kort forinden.

Fra starten havde klubben kun cricket på programmet, men i 1895 lykkedes det Johannes Gandil at overtale bestyrelsen til også at oprettet et fodboldhold. To år efter ændredes foreningens navn til "Boldklubben af 1893" (B93).

I. C. Gandil var Johannes Gandil storbro. I. C. Gandil (Jens Christian Gandil) kom med i B93 i 1990 og blev valgt ind i bestyrelsen samme år.

B93s klubhus, Ved Sporsløjfen 10
Mindetavle for I.C. Gandil.

"I. C. Gandil blev en af klubbens helt store navne. Omkring hans medlemskab af klubben knytter sig følgende historie: B.93's internationale spiller, Christian Knauer, ønskede, at hans gode ven. I. C. Gandil kom med i ledelsen af B.93 og pressede ham stærkt. Gandil lovede at melde sig ind, den dag B.93 slog AB, der var Københavns stærkeste hold. Da B.93 i år 1900 besejrede AB med 5 – 2, fortælles det, at Knauer efter kampen løb ud til sidelinien og fik Gandils underskrift på medlemskab med det samme."
(citat: "Boldklubben af 1893" af Freddie Birtø, 1993.)

I. C. Gandil fik stor betydning for B93. Det var på  I. C. Gandils initiativ, at dr kom tennis på programmet og foreningen fik en 99-årig lejekontrakt på en del af træningsarealet ved Jacobskirken på Østerbro. Her blev der etableret to store fodboldbaner og 23 tennisbaner.

Fra 1902 til 1951 var I. C. Gandil formand for B93. og han var blandt andet drivkræften bag opførelsen af Idrætshuset der blev indviet den 6. juni 1914. Tidligere havde I.C. Gandil vret en del af initiativtageren til at der blev bygget et nationalstadion i 1911.

I. C. Gandil pludselig på en cykeltur 24. maj 1915.

"Det er en ualmindelig nobel og afholdt Mand, der her saa pludselig er bleven kaldt bort. Han var særlig kendt i Sportskredse. J. C. Gandil har nemlig i mange Aar været - og var endnu ved sin Død - Formand i "Boldklubben af 1893". Han var desuden Medlem af Fælledpark-Udvalget, og der er faa herhhemme, der har gjort et saa stort og fortjenstfuldt Arbejde for Idrætten som han. I Boldspilkredse kaldes han gerne Præsidenten, fordi han var Formand for "B. 93". Han var ikke selv aktiv Sportsmand og havde aldrig været det. En Hjertesvaghed forhindrede ham i at dyrke Sport. Men gennem sin Broder, den i sin Tid berømte Fodboldspiller, nuværende Redaktør Johs. Gandil, kom han i Berøring med Boldspilerne.
(citat: nekrolog "J. C. Gandil" i "Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende", 25. maj 1915)

Mindetavle

På B93s klubhus (Ved Sporsløjfen 10) er der opsat en mindetavle for Johan Chr. Gandil.

Teksten på tavlen er:
"MEDLEMMER AF / "BOLDKLUBBEN AF 1893" / REISTE DENNE MINDESTEN / FOR / J. C. GANDIL / KLUBBENS MANGEAARIGE OG / UOVERTRÆFFELIGE FORMAND / DENS / OPRETHOLDER OG FORNYER / OG YPPERSTE KRAFT / AL IDRÆTS FORSTAAENDE VEN / OG FORKÆMPER. / UBØIELIG I SIN VILLIEKRAFT / BØIELIG I SIN FORM, / ELSKELIG I SIN HELE FÆRD, / SKATTET AF GAMLE OG UNGE / SAADEN BØR HAN MINDES / GENNEM TIDERNE."