En dialog, der kan glo
Hvordan skriver du en god dialog? Det ved forfatteren Caroline Ørsum, som er underviser i forfatterspirenes skriveklub på Vesterbro bibliotek. Hun vil komme med sine bud på, hvordan du kan mestre at skrive en god dialog.
Af Tanne Schlosser Søndertoft
Interview med Caroline Ørsum
Hvad er en god dialog for dig?
En dialog er en samtale mellem to eller flere personer. Dialoger er fantastisk sjove at skrive, fordi du lader karaktererne i din historie tale, så de virkelig bliver levende. En dialog må gerne være underholdende, men i en god dialog kan man ofte mærke personerne og deres forhold til hinanden. Man kan ofte læse mellem linjerne om karaktererne for eksempel er venner, om de har det hyggeligt sammen, eller er lidt irriterede på hinanden. Jeg synes, det er vigtigt at man øver sig i at skrive dialog.
Hvad er det vigtigste, når man skriver en dialog?
To ting er især vigtige, for at en dialog er interessant at læse. Den ene handler om form, den anden handler om indhold.
Formen:
Dialogen skal lyde troværdig og realistisk, så det faktisk lyder som rigtige, levende mennesker, der taler sammen. Dialogen må derfor ikke være for sproglig perfekt, da talesprog er mindre velordnet og korrekt end når man formulerer sig på skrift.
I en samtale sker der for eksempel afbrydelser og tænkepauser. En karakter kan gå i stå og lede efter den rigtige måde at udtrykke sig på. Der sker over- eller underdrivelser. Og fyldord som ”eller sådan” eller ”ligesom” bliver tit brugt. Den måde mennesker taler på, handler også om, hvem de er. Dialogen må derfor gerne fortælle lidt om, hvad den fiktive person er for en type, for eksempel er det en person der bander eller ej, ung eller gammel.
Indhold:
For det andet er det vigtigt, at dialogen faktisk også handler om noget, der har en betydning i forhold til historien. Karaktererne må gerne snakke om vejret og andre dagligdagsting, da det gør dialogen realistisk, men hvis de kun snakker om kedelige hverdagsting side efter side, bliver dialogen nemt også kedelig at læse. Det meste af tiden må dine karakterer rigtig gerne tale om noget, der er vigtigt i forhold til historien.
Dialogen skal med andre ord meget gerne hjælpe med at rykke historien fremad. Så hvis du skriver en fed dialog, men opdager, at hele den midterste del handler om at købe vaskepulver, så skal den del om vaskepulveret enten være helt vildt sjov (så må den gerne blive), eller også skal den måske kortes lidt ned eller tages ud.
Hvordan skriver du en dialog?
Når jeg skriver en dialog, skriver jeg altid dialogen igennem mange gange og nogle gange læser jeg den højt for mig selv. Jeg forestiller mig, at jeg hører karaktererne sige dialogen, mens jeg læser den. Ved at læse dialogen højt, prøver jeg at ramme den helt rigtige ”melodi” i forhold til at indfange den rigtige stemning og få dialogen til at lyde realistisk. Jeg laver tit ændringer en del gange, før jeg er helt tilfreds.
I længere dialoger, som måske er en diskussion mellem to karakterer, prøver jeg desuden at sikre mig, at hele dialogen bygger op til det, jeg gerne vil have skal ske efter dialogen. Hvis nu én af personerne for eksempel skal ende med at beslutte, at hun vil slå op med den anden person, så må man gerne kunne mærke i de ting, hun siger, at hun er fortvivlet og ved at give op. Min erfaring er, at det er ekstra vigtigt at ”rydde op” og slette lidt af det unødvendige fyld især i lange dialoger.
Skriv løs
Dette interview er en del af serien 'Skriv løs.' Serien giver dig tips og tricks til skrivning og forfatterskab fra fem undervisere på forfatterspirernes skriveklub. Serien er skabt i forbindelse med festivalen Vi elsker bøger og henvender sig til unge skrivende. 'Skriv løs' ser på temaerne plot, dialog, karakteropbygning, tabu, at sætte sig selv i spil og hvordan man får tid til at skrive.