Plot amok
Hvordan opbygger du den gode fortælling? Det ved Sandra Schwartz, der med sine mange udgivelser er vant til at bygge og sætte den gode fortælling sammen. Sandra er underviser i forfatterspirernes skriveklub på Valby Bibliotek, hvor hun har været underviser i 5 år. Sandra vil her give hendes tips og tricks til, hvordan man sætter den gode fortælling sammen.
Af Tanne Schlosser Søndertoft
Interview med Sandra Schwartz
Hvordan bygger du dine fortællinger op?
Mine fortællinger er altid bygget op omkring min hovedkarakter. Det er min hovedkarakter, dennes personlighed, ønsker, drømme og handlinger, som er skelettet i mine historier, og som driver fortællingen fremad. Plottet har så at sige kun til opgave at afsløre, slibe og polere min hovedpersons sande karakter.
Hvordan skriver du det gode plot frem?
Jeg bruger rigtig meget tid på at hoppe ind i hovedet på min hovedkarakter og forstå denne til fulde. I særdeleshed bruger jeg meget tid på at finde ud af, hvad det er, der tænder og slukker ham eller hende. For det er begæret og modstanden i historien, dét min karakter ønsker at opnå og/eller udsættes for, som er kernen i fortællingen. Det er nemlig, når mennesker møder pres og modstand, at de udvikler sig, og det er også der, at det er interessant at følge dem og deres rejse. Det er også derfor, at jeg skriver for børn og unge. Børn og unge er formbare, under dannelse, de valg, de træffer og de fejl, de uvægerligt begår, er med til at definere, hvordan de bliver som voksne.
Hvilke elementer er til stede i det gode plot?
For mig er det ultrasimpelt - dermed ikke sagt, at det er let at udføre. Har du en spændende hovedkarakter og nogle lige så interessante bipersoner med egne dagsordener og solide personligheder, og så kommer det gode plot næsten af sig selv.
Hvad er de bedste plots du har læst og hvorfor?
Jeg har læst rigtig mange gode plots, så jeg kan ikke vælge nogle ud. Et godt plot kan være mange ting. Det kan sagtens være set mange gange før og endda fyldt med klassiske troper, så længe det er godt udført og fortalt med sprogligt overskud og nerve og igen har interessante karakterer, man har lyst til at følge. Det kan også være en pageturner fuld af uforudsete twists og cliffhangers, så man ikke kan lægge bogen fra sig, før sidste side er læst og ens negle er bidt helt ned til rødderne. Jeg synes, vi har virkelig mange dygtige danske børne- og ungdomsforfattere, som virkelig kan fortælle historier, der fænger og fastholder, og det er jo essensen af det gode plot. Ingen nævnt og ingen glemt.
Hvad er dine 5 bedste råd, hvis man vil sikre sig et godt plot i sin historie?
- Skab en fængende hovedkarakter – brug tid på både det indre, personlighed og det ydre.
- Find ud af, hvad der driver din hovedkarakter. Hvad er det, der driver og sætter denne under pres? Hvad vil din karakter opnå og undgå? Og hvad forhindrer denne i at gøre det?
- Skab nogle lige så interessante bipersoner – venner som fjender. Tænk på dem som hovedpersonerne i deres egen historie og tænk på, hvordan de hver især kan bruges i forhold til din hovedkarakter.
- Vær omhyggelig med at sætte scenen og skab et anslag (en hovedkonflikt), der er stærk nok til at sætte historien i gang og holde den kørende med afsæt i din viden om dine karakterer. Din hovedkonflikt er den røde tråd i fortællingen.
- Brug en plotmodel til at hjælpe med at strukturere din handling, så du sikrer dig, at du holder spændingen og får forløst dine karakterer (Jeps, også dine bipersoners!) og konflikter.
Skriv løs
Dette interview er en del af serien 'Skriv løs.' Serien giver dig tips og tricks til skrivning og forfatterskab fra fem undervisere på forfatterspirernes skriveklub. Serien er skabt i forbindelse med festivalen Vi elsker bøger og henvender sig til unge skrivende. 'Skriv løs' ser på temaerne plot, dialog, karakteropbygning, tabu, at sætte sig selv i spil og hvordan man får tid til at skrive.