Københavns historie

Politimorderen Palle Sørensen - i to dele

Palle Sørensen dræber den 18. september 1965 fire politibetjente på Amager - i forbindelse med, at han stoppes af patruljevogne på vej hjem fra en indbrudsturné

Af Berit Freyheit

Tags

Podcast Bag om København

I første del af historien om Palle Sørensen følger vi hans vej til et liv i småkriminalitet. i 1946 snupper politiet ham for første gang. Og i 1947 mentalundersøges den nu 19-årige Palle - den første gang ud af mange.

Han stemples som:

… psykopat i middelsvær grad af selvhævdende, holdningsløs, følelseskold afvigende type.

Og  efter mange anholdelser og fængselsdomme konstateres det at han:

… har afsonet adskillige års fængselsstraffe uden at have opnået psykisk modning, men tværtimod synes hans had og hævngerrighed i relation til samfundet at være tiltaget i styrke for hver lang straf der er blevet ham idømt.

I anden del hører du om hans liv efter skuddrabene, frem til hans løsladelse i 1998 som 72-årig -  efter 32 år, 7 måneder og 15 dage. 

Psykiaternes vurdering af ham ændrer sig aldrig:

De kriminelle handlinger han er dømt for betragter han som uheld, skabt af situationen. De konsekvenser, hans kriminalitet har skabt for andre, omtaler han ikke på noget tidspunkt. Derimod fremhæver han ofte de konsekvenser, pådømte kriminalitet har fået for ham selv, og han finder sig alt får hårdt straffet. 

Han mener der er tale om hævn.

Efter sin løsladelsen, ser han tilbage på sit liv:

På en smuk dag som i dag må man som 80-årig nødvendigvis erkende, at ens liv er spildt. Og ved du hvad? De kan jeg kun takke mig selv for. Og det er egentlig ikke nogen rar tanke.

Skrevet og fortalt af Berit Freyheit

Derudover bringes der klip fra  DR Dokumentar 1989: Hævnen er vor - et portræt af fange nr. 22, Palle Sørensen, Og fra DR Nyheder: Palle Sørensen skød og dræbte fire unge politibetjente på Amager.

I podcastserien ”Bag om København” præsenterer Københavns Biblioteker fortællinger, der pirrer nysgerrigheden og udvider din forståelse af København, af Danmark, af vores fælles fortid. Københavns historie er fyldt med drama, intriger, gys gru og kærlighed - og uforglemmelige skikkelser, der har formet ikke kun byen, men også resten af Danmark. 

Perfekt til: Historieinteresserede, københavnere og byens gæster - og alle, der elsker en god historie

Historierne er skrevet og fortalt af Berit Freyheit for Københavns Biblioteker

Musik: Epidemic Sound